Timavlönad
Här hittar du som är timavlönad inom Region Kronoberg information som du behöver i ditt arbete.

Arbetstider
Den tid du är bokad via sms är den tid som du ska arbeta. Som timavlönad kan man inte flexa. Men om det ändå uppstår en situation där du till exempel inte kan gå ifrån arbetet i tid eller behöver gå tidigare från arbetet så måste du meddela oss detta inom tre dagar. Vi redigerar då din bokning så du får rätt lön.
Den bokade tiden i sms:et blir automatiskt lön och du ska därför inte stämpla med ditt kort eller skriva några timlistor.
Kan man få ledigt från ett bokat pass?
Om man är bokad på ett pass har man ingått ett avtal och är skyldig att arbeta. Om man vill vara ledig så kan man ringa bemanningsenheten så kollar vi om det finns någon annan person att boka på passet. Om det inte finns så får man tillbaka sin bokning och måste arbeta det passet.
Som timavlönad har man inga semesterdagar att ta ut, utan får istället semesterersättning utbetalt för arbetspassen man gör.
Sjukdom/vård av barn
Om du blir sjuk eller har vård av barn när du har ett bokat pass måste du alltid ringa bemanningsenheten. Om vi har stängt ringer du direkt till den arbetsplats som du är bokad på, men när vi öppnar igen måste du även ringa till oss.
Vid egen sjukdom får du ett karensavdrag och sjuklön, men enbart på dina bokade arbetspass. Om du är sjuk mer än en vecka krävs sjukintyg.
Extravak
På sjukhusen i Ljungby och Växjö finns det ibland behov av extravak till en patient som behöver ständig tillsyn av olika anledningar. Man behöver inte vara introducerad eller ha kännedom om avdelningen.
Du kan jobba som extravak även om du inte är vårdutbildad. Om du är intresserad av detta ta kontakt med SHV Bemanningsenhet. Förfrågan om extravak skickas alltid ut till stora grupper, därför kan du få dessa sms även om du inte är tillgänglig eller redan är bokad. Om du kan jobba måste du ringa till oss i bemanningen, eftersom dessa sms inte går att svara på.
Bemanningsenheten beställer de behörigheter du behöver i Cosmic. OBS! Tänk på att du enbart får läsa/skriva i journalen på de patienter du vårdar vid det enskilda arbetspasset. Regelbundna loggkontroller görs och överträdelse är straffbart.
Byta roll för studenter
Om du har en praktikperiod i Region Kronoberg och samtidigt går in och arbetar som timavlönad måste du själv ringa till VIS-supporten och ändra din roll i Cosmic från student till till exempel undersköterska. Detta gör du på telefon 0470-58 20 20 (knappval 2).
Friskvårdsbidraget ska du använda via Epassi. Som timavlönad får du ditt bidrag månadsvis och det är 167 kr/månad. Du måste ha arbetat minst 1 pass under månaden och bidraget utbetalas retroaktivt. Ex. har du arbetat i september får du bidraget i Epassi i oktober.
Tänk på att använda ditt friskvårdsbidrag före 31/12 varje år.
Region Kronoberg har 4 personalgym där du kan träna gratis. Gymmen finns på Växjö sjukhus, Ljungby sjukhus, Regionhuset och på Sigfridsområdet
Det finns också rabatter och erbjudanden på olika träningsanläggningar.
Mer information kan du läsa på intranätet när du är på jobbet:
Hälsa på arbetsplatsen (inern länk)
Vårdhygien är en del av patientsäkerheten. Målet för vårdhygien är att förebygga och begränsa uppkomst av vårdrelaterade infektioner samt att förebygga och begränsa smittspridning.
På dessa länkar kan du läsa mer:
Tänk på!
- Använd alltid regionens arbetskläder. I patientnära arbete används enbart kläder med kort ärm som slutar ovanför armbågen.
- Arbetskläderna ska bytas dagligen samt om de blir förorenade under arbetsdagen
- Underarmar och händer ska hållas fria från armbandsur, smycken, bandage, förband, stödskenor eller motsvarande.
- Naglarna ska vara korta och fria från konstgjorda material.
- Privat ren huvudduk får användas och ska vara instoppad i kläderna.
- Undvik starka dofter som till exempel parfym.
- Stanna hemma om du är sjuk.
Basal hygien i vård och omsorg
Filmen bygger på Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2015:10, Basal hygien i vård och omsorg. (Linda Hallberg, hygiensjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås)
Time Care Pool är vårt bokningsprogram. Där ska du lägga in din tillgänglighet minst fyra veckor framåt i tiden. Tänk på att tillgängligheten ska täcka de vanliga arbetstiderna på din arbetsplats. Du kan också se dina bokade pass och svara på förfrågningar. Alla förfrågningar om arbetspass skickas även via sms. Om du inte lägger dig tillgänglig får du inga sms-förfrågningar.
För att lära dig hur man loggar in i Timepool och hur man lägger in tillgänglighet kan du antingen titta på instruktionsfilmen eller läsa dokumentet Lathund Timecare Pool:
Instruktionsfilm för hur du loggar in, öppnas i nytt fönster
Lathund Time Care Pool, pdf, öppnas i nytt fönster
Logga in hemifrån
Logga in hemifrån, tcpool, öppnas i nytt fönster fungerar både via dator och mobil. Obs! BankID krävs.
Du loggar in med ditt BankID och sedan ditt användarnamn och lösenord som du har i Region Kronoberg, samma inloggningsuppgifter som du har till datorn på din arbetsplats. (Dessa uppgifter får du av Intern kundservice i samband med din anställning.)
Om du inte kommer ihåg ditt lösenord ska du kontakta IT-support tel 0470-582020 knappval 1. Uppge att du behöver hjälp med lösenord till ditt AD-konto.
Logga in på jobbet
För att logga in när du är på jobbet, gå via PA-portalen.
Har du problem med inloggning? Prova med följande tips:
- Rensa webbhistoriken och stäng öppna flikar
- Ta bort genväg/favorit om du sparat webbadressen
- Börja om och skriv in webbadressen på nytt: http://tcpool.kronoberg.se
- Testa en annan webbläsare
Om det ändå inte fungerar, ring IT-supporten tel 0470-58 20 20 (knappval 1). Uppge att du behöver hjälp med lösenord till ditt AD-konto.
Du får alltid introduktion innan du ska arbeta på en ny arbetsplats. Hur många dagar som krävs är individuellt och planeras i samråd med bemanningsplanerare. Du måste alltid bli godkänd på introduktionen av din handledare innan vi kan börja boka dig på arbetspass.
När du har gått din introduktion är det viktigt att du återkopplar till bemanningsplanerarna om hur det har gått.
För dig som är timavlönad undersköterska eller servicevärd på Växjö sjukhus eller Ljungby sjukhus. Använd denna checklista vid introduktion på en ny arbetsplats.
Om du behöver något typ av intyg, till exempel till Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen tar du själv kontakt med löneavdelningen på telefon 0470-58 70 00.
Kort som inte fungerar
(Presentationskort och E-tjänstekort)
Kontakta Bemanningsenheten.
Behörigheter på presentationskort
Kontakta Bemanningsenheten.
Återlämning av kort
Vid avslutad tjänstgöring inom Region Kronoberg ska dina kort återlämnas snarast till intern kundservice.
Borttappat kort
Om du tappar ditt kort eller misstänker att någon fått tillgång till dina koder ska kortet spärras omgående. Kontakta Intern kundservice.
Lönen utbetalas kring den 27:e, månaden efter du arbetat. Du får timlön, OB-ersättning och semesterersättning. Du ska inte skriva timlista eller stämpla med ditt kort. Lönen baseras på dina bokningar i vårt bokningsprogram Timecare Pool. Meddela eventuella förändringar i arbetstid inom tre dagar till bemanningsenheten via mejl eller telefon.
Anmäl ditt lönekonto
Lönen utbetalas via Nordea. Du måste anmäla ditt lönekonto på Nordeas hemsida.
Region Kronobergs arbetsgivarnummer är 643931.
Om du inte anmäler ditt konto blir lönen utbetald på ett utbetalningskort.
Lönespecifikation
Din lönespecifikation kan du se i PA-portalen när du är inloggad på en dator på jobbet.
Om du vill ha en digital lönespecifikation gör du så här:
Har du Swedbank eller Nordea så registrerar du dig genom att logga in på din bank via deras hemsida. Har du någon annan bank så registrerar du dig genom Kivra.
Du lånar ett skåp tillfälligt vid varje arbetspass. Ta med eget hänglås. I anslutning till omklädningsrummet finns arbetskläder. Behörighet till omklädningsrummen finns på ditt presentationskort.
Växjö sjukhus
Omklädningsrummen finns i källarplanet under stora entréhallen. Aktuella skåp är märkta ”Timavlönade”. Skriv ditt namn och datum på blanketten på skåpet.
Kvinnor: A12, A13
Herrar: A14
Ljungby sjukhus
Omklädningsrum herrar: 1K 111 (blå skåpen) finns i källarplanet under Pelarhallen.
Omklädningsrum kvinnor: 1F 134 finns i källarplanet under Ljungbergshallen
Primärvården
Du får tillgång till arbetsplatsens omklädningsrum.
Specialistpsykiatrin
Omklädningsrummet ligger på entréplanet. Aktuella skåp är märkta ”Timavlönade”. Skriv ditt namn och datum på blanketten på skåpet.
Rättspsykiatrin
Du får tillgång till arbetsplatsens omklädningsrum
Patientsäkerhet handlar enligt patientsäkerhetslagen om att skydda patienter från att skadas när de får vård. Det handlar om att uppmärksamma fel, men även om att hitta förbättringar och bibehålla det som fungerar bra.
Det är därför det är viktigt att du vågar ifrågasätta om något brister och även komma med förslag på förbättringar.
I Region Kronoberg har vi ett avvikelsesystem som heter Synergi. Där kan du registrera olyckshändelser eller brister som du ser i arbetet.
Du kan läsa mer om patientsäkerhet på vårdgivarwebben:
Region Kronobergs verksamheter omfattas av lagen om offentlighet och sekretess (OSL). Alla anställda har tystnadsplikt. Allt man ser, hör eller på annat sätt får reda på i yrkesutövningen om enskilda patienter eller deras närstående omfattas av sekretess. Det är viktigt att komma ihåg så man t.ex inte pratar med bekanta eller lägger upp information i sociala medier om något patientfall.
Fotografering och filmning i vårdutrymmen kräver tillstånd. Ljudinspelning kan vara OK om man är en del av samtalet.
Regionens lokaler och medarbetare ska vara politiskt neutrala och inte påverka patienterna. Medarbetare får inte bära politiska budskap på t.ex kläderna i tjänsteutövningen.
Du kan läsa mer om sekretess och media på regionens intranät: Administrativa riktlinjer, öppnas i nytt fönster (intern länk)
Svara på sms
Alla förfrågningar skickas via sms och du måste svara Ja eller Nej på alla förfrågningar. Man kan inte skriva något meddelande utan enbart Ja eller Nej för att det ska registreras i Timepool. Om du till exempel kan arbeta under andra tider än den förfrågade måste du ringa till oss och meddela detta.
Jag får inga sms
Kolla så att du har meddelat rätt mobilnummer och att din tillgänglighet stämmer.
Bemanningsenheten - regionservice
Telefon: 0470-58 88 64
Telefontider: kl 7:15-10 och 14-15.
E-post: rgsbemanning@kronoberg.se
Bemanningsenheten - specialistpsykiatrin, rehab och habilitering
Telefon: 0470-58 64 46
Telefontid: kl 9-11 och 13-15
E-post: prhbemannning@kronoberg.se
Bemanningsenheten - sjukhusvård och primärvård
Telefon: 0470-58 25 50
Telefontider: kl. 7-10 och 13-15.
E-post: shvbemanning@kronoberg.se
Bemanningsenheten – rättspsykiatrin
Telefon: 0470-58 38 65
Telefontid kl 8-15:30
E-post: rpkbemanning@kronoberg.se
Övriga kontaktuppgifter
Löneavdelningen 0470-58 70 00
Intern kundservice 0470-58 20 20 (ex. IT-support, VIS-support, kort och behörigheter med mera)