Det övergripande målet med patientsäkerhetsarbetet är att minimera vårdskador.
Att vården är säker är en grundsten i allt kvalitetsarbete inom hälso- och sjukvården. Förutom lagar och förordningar finns föreskrifter och allmänna råd från Socialstyrelsen och andra myndigheter. Gemensamt för de flesta regleringarna är att de ytterst syftar till en god och säker vård för patienterna.
En säker vård är mycket viktigt för alla: patienten känner trygghet, medarbetarna är mer tillfreds med sitt arbete och merkostnaden för att rätta till misstag minskar.
En viktig del är att vi lär oss av egna och andras erfarenheter och att patienten och anhöriga blir delaktiga.
Om en vårdskada ändå inträffar ska vi arbeta för att begränsa vårdskadans effekt för patient, närstående och vårdpersonal.
Patientsäkerhet - ansvarsfördelning och rutiner, pdf, öppnas i nytt fönster
Prioriterat patientsäkerhetsarbete 2022-2024
Region Kronoberg har som ett led i det långsiktiga och systematiska patientsäkerhetsarbetet i att bedriva en säker vård och undvika vårdskada tagit fram en regional handlingsplan för patientsäkerhet. Handlingsplanen gäller för perioden 2022-2024.
Handlingsplan för ökad patientsäkerhet 2022-2024, pdf, öppnas i nytt fönster
Specifika regiongemensamma arbetssområden såsom Dokumentation/kommunikation, Förbättrad diagnostisk säkerhet, Läkemedel, Patientsäkerhetskultur, Vårdrelaterade infektioner, Vårdskadeprevention och Struktur och kultur för att sprida lärande är integrerade i handlingsplanen.
Senaste pressmeddelande
Se de senaste anmälningarna enligt lex Maria, öppnas i nytt fönster