En kock lagar biffar.

Kocken Patricio

”När någon utbrister att det var jättegott, då är jag nöjd med mitt jobb”

Patricio arbetar som kock i restaurang Strandbjörket på Centrallasarettet i Växjö. Hans huvuduppgift är att laga maten, dessutom är han med i planeringen av den.

Den bästa responsen jag kan få på mitt arbete är när någon berättar för mig hur god maten var idag. Det gör mig glad, säger Patricio.

Maten är en viktig del i läkningsprocessen, så maten som lagas ska vara både näringsrik och god. Det är patientens behov som står i fokus i matlagningen.

Eftersom vi har särskilda förutsättningar att ta hänsyn till när vi lagar maten, behöver vi vara beredda på att anpassa oss. Till exempel kan vi inte krydda helt fritt.

Patricio har under hela sitt arbetsliv jobbat som kock och varit i många olika typer av kök. Jämfört med restaurangbranschen erbjuder en kocktjänst inom Region Kronoberg fördelaktiga arbetstider, där kvälls- eller helgarbete inte förekommer särskilt ofta. Detta gör det enklare att balansera arbete och privatliv.

Kockbranschen kan ju handla en del om att tävla och prestera men med åldern ser jag på det lite annorlunda. Motivationen måste såklart fortfarande finnas där, men något jag värdesätter högt är att ha ett jobb som jag verkligen trivs med, där jag känner mig trygg och har bra kollegor. Och det har jag här, avslutar Patricio.

Senast uppdaterad: 27 december 2024