Cancerrehabilitering

Alla patienter med cancer ska vid upprepade tillfällen under sjukdomsförloppet få sina rehabiliteringsbehov kartlagda och insatser ska efter behov erbjudas och följas upp.

Rehabiliteringsbehoven kartläggs av kontaktsjuksköterska eller annan vårdpersonal på ett strukturerat sätt vid samtal och med hjälp av ett skattningsinstrument.

Hälsoskattning för cancerrehabilitering, pdf, öppnas i nytt fönster

Rehabiliteringsåtgärder kan även handla om stöd till närstående. Sjukvården ska särskilt uppmärksamma minderåriga barn när en vårdnadshavare är svårt sjuk (HSL 5 kap7§).

Cancerrehabteamet i Region Kronoberg

Cancerrehabteamet är en interdisciplinär rehabiliteringsresurs för cancerberörda som har behov av samordnade rehabiliteringsbedömningar och insatser. Teamet tillhör lasarettsrehab och är en resurs för hela Region Kronoberg.

Vi erbjuder

  • Råd, stöd, vägledning och konsultation till vårdpersonal gällande patientens/närståendes rehabilitering.
  • Teambedömning av rehabiliteringsbehov. Kan även vid behov lotsa vidare till andra rehabresurser t ex i primärvården eller specialistrehab.
  • Individuell rehabiliteringsbedömning och upprättande av rehabiliteringsplan tillsammans med patienten.
  • Individuella behandlingar för patienter och i vissa fall närstående.
  • Gruppbehandlingar för patienter.
  • Gruppträning för patienter.
  • Gruppaktiviteter för patienter och närstående.
  • Fortbildning till personal.
  • Stöd i kontakt med försäkringskassa gällande sjukpenning och aktivitetsersättning.

Kontakt

Remiss till remissmottagare lasarettsrehab i Cosmic (vårdpersonal kan skicka). 

För vårdgivare som inte har Cosmic, skicka pappersremiss till:

Centrallasarettet
Lasarettsrehab, Cancerrehabteamet
Strandvägen 8, 351 85 Växjö.

Ring 0470-586006

Vårt mål: att cancerberörda ska uppnå bästa möjliga livskvalitet inom livets fysiska, psykiska, sociala och existentiella dimensioner.

Vår vision: att cancerrehabilitering är en självklar del av vården.

Hjärntumörteamet

Målet är att ge patienter med primära hjärntumörer möjlighet till rehabiliterande insatser under sjukdomsförloppet, detta genom ett personcentrerat synsätt. Teamet skapar tillsammans med patienten och de närstående en helhetsbild av patientens situation, önskemål och resurser.

Första besöket genomförs med patienten och två av våra team-medlemmar, tillsammans kartlägger vi resurser och tillgångar. Tillsammans lägger vi sedan upp en plan efter patientens behov och önskemål. Uppföljningar sker kontinuerligt och vid behov.

Kontakt

Remissingång: lasarettsrehab alt. kontakt med kontaktsjuksköterska på neurologmottagningen.

Neurologmottagningen/Sjuksköterska: 0470-58 81 30

Reception till dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, logoped, rehabkoordinator och psykolog: 0470-58 75 40

Internatförlagd cancerrehabilitering

Region Kronoberg har avtal med två aktörer för internatförlagd cancerrehabilitering för personer som genomgått behandling för cancer.

Mer information om internatförlagd cancerrehabilitering

Digitalt program "Inför din cancerbehandling"

Porgrammet "Inför din cancerbehandling" är ett sätt att förbereda patienten inför kommande cancerbehandling. Programmet finns i stöd- och behandlingsplattformen på 1177.se och startas av ansvarig kontaktsjuksköterska som sedan lämnar över behandlaransvar till lasarettsrehabs cancerrehabteam.

Programmet fokuserar på att förbättra patientens hälsa och minska eventuella biverkningar av behandling och förbättra effekten av cancerbehandling. Programmet berör områdena tankar, känslor och reaktioner, matvanor, fysisk aktivitet och träning samt levnadsvanor i samband med en cancerdiagnos.

Mer information om programmet

Gruppaktiviteter för cancerberörda

För närvarande har vi ingen gruppverksamhet då det saknas en psykolog. Oklart när grupperna kan komma igång igen.

För närvarande har vi ingen gruppverksamhet igång pga personalbrist. Oklart när grupperna kan komma igång igen. Enskilda besök gällande stöd med fatigue genomförs fortfarande. Välkommen att skicka remiss till arbetsterapeut.

Information till dig som behandlar personer med cancer

Innan, under och efter en cancerbehandling är det viktigt att träna. Patienterna kan fortfarande förbättra sin kondition och styrka under en cancerbehandling.

Via fysioterapin kan personer med cancer erbjudas träna fysiskt i gym eller digitalt via inlogg i 1177.

Skicka en remiss till fysioterapeut inom cancerområdet med en kort anamnes och eventuella restriktioner/observandum. Remissen bedöms och vi fysioterapeuter kallar patienten till ett enskilt introduktionstillfälle inför uppstart av träning.

Personen bör kunna klara förflyttningar självständigt (gånghjälpmedel är naturligtvis inget hinder) samt orka delta i fysisk aktivitet under en längre tid (30-60min).

Fysisk gymgrupp på CLV

I vårt gym får patienten gå 12 tillfällen antingen på måndag förmiddag eller onsdag eftermiddag. Det finns även möjlighet att träna ett extra pass på fredag förmiddag så länge man går i måndags-/onsdagsgruppen.

Vid varje ordinarie tillfälle finns minst en fysioterapeut med för att stödja deltagarna och svara på frågor. Besöket till fysioterapeut kostar 150 kr. Träningen i gymmet kostar 75 kr/tillfälle. Frikort gäller.

Gymmet desinficeras innan varje träningspass för att underlätta för patienter som är infektionskänsliga.

Fysisk gymgrupp på LL

I vårt gym får patienten gå 12/24 tillfällen beroende på om man vill träna 1 eller 2 gånger i veckan. Tillfällena är på måndag förmiddag eller torsdag eftermiddag.
Grupperna är så kallade allmänna grupper vilket innebär blandande diagnoser i samma grupp. Gruppen leds av rehabassistent och uppföljning görs av fysioterapeut under träningsperioden.

Vid varje ordinarie tillfälle finns minst en fysioterapeut med för att stödja deltagarna och svara på frågor. Besöket till fysioterapeut kostar 150 kr. Träningen i gymmet kostar 75 kr/tillfälle. Frikort gäller.

Gymmet desinficeras innan varje träningspass för att underlätta för patienter som är infektionskänsliga.

Digital träningsgrupp (intag både CLV och LL)

Patienterna utför träningen hemifrån och passen leds ”live” av en fysioterapeut. Inför att man startar i träningsgruppen kommer man kallas på ett fysiskt besök för genomgång av övningar och tekniken. Patienten behöver ha mobilt bank ID och gärna tillgång till dator eller surfaplatta.

Digitalt får patienten delta vid 12 tillfällen, det finns möjlighet att träna två gånger i veckan, passen ges på måndag förmiddag och onsdag eftermiddag. Besöket till fysioterapeut kostar 150 kr. Den digitala träningen kostar 50 kr/tillfälle. Frikort gäller.

Vid frågor vänligen kontakta fysioterapin på 0470-587708

När någon i familjen dör vänds tillvaron upp-och-ner för både barn och vuxna. För det mesta hittar man sätt att stödja varandra i familjen eller med vänner. Barnet har rätt att få reda på vad som har hänt. Det är viktigt för barnet att veta att det inte är barnets fel att någon dör. Barnet har rätt att må bra och få någon att prata med om hen behöver det. Det finns hjälp att få.

För familjer med minderåriga barn erbjuds gruppbehandling för barn och föräldrar parallellt. Att möta någon annan som varit med om ett dödsfall i den nära familjen skapar igenkänning för barn och vuxna och bidrar på positivt sätt till att bearbetningen möjliggörs. Grupperna startar kontinuerligt när det finns underlag, viktigt att barnen är i ungefär samma ålder så att man kan hitta samhörighet i vardagliga saker.

Under gruppträffarna äter vi mat tillsammans, gör praktiska saker för att bevara minnet av den som dött och berätta för de andra i gruppen vad som hänt i just vår familj. Vi läser, leker, pysslar och pratar kring olika teman som handlar om sorgen.
Barn och vuxna är i olika gruppen efter att vi ätit tillsammans.

Tid: Måndagskvällar 17-19

Plats: CLV, Lekterapin plan 7

Anmälan

Sker till Lekterapin, Sjukhuskyrkan eller Barn och Ungdomshälsan. Vi tar gärna emot kontaktuppgifter på familjer som kan vara intresserade längre fram och hör sedan av oss när lämplig grupp startar.

Gruppbehandlingen är kostnadsfri.

Läs mer om barnets rättigheter

Kompetenser och resurser i cancerrehabteamet

Kartlägger aktivitetsförmåga och bedömer kognition. Behandlande insatser: möjliggöra och underlätta aktiviteter som är viktiga och meningsfulla för patienten. Rådgivande samtal kring vardagsbalans, fatigue, energibesparande arbetssätt samt hjälpmedelsinformation. Kan vara ett stöd vid återgång till arbete. 

Erbjuder samtal vid frågor om mat och cancer eller svårigheter att äta och/eller ofrivillig viktnedgång med målet att underlätta matsituationen. Utformar individuell nutritionsbehandling som anpassas till sjukdom, behandling, nutritionssvårigheter och nutritionsstatus. Näringsdryck kan förskrivas vid behov. 

Erbjuder olika former av stöd- och krissamtal för patient och närstående. Ger råd och stöd kring ekonomi, juridik och sociala frågor. Vägleder patienter vid kontakter med samhällets olika institutioner.

Erbjuder psykologisk utredning och behandling i samband med cancersjukdom. Behandlar patienter med till exempel depression, stressreaktion, ångest och/eller reaktiva psykiska störningar. Ger stöd åt patienter och deras närstående genom enskild psykologisk terapi, parterapi samt gruppbehandlingar.

Kartlägger rehabiliteringsbehov och skapar rehabiliteringsplan i samråd med patienter samt bidrar med kompetens och stöd gällande arbetslivsinriktad rehabilitering och behov av anpassning. Utgör även ett försäkringsmedicinskt stöd i kontakten med Försäkringskassa gällande sjukpenning och aktivitetsersättning både till patienter och personal.

Erbjuder rådgivning, stödsamtal och sexologisk behandling med fokus på välbefinnande för patienter, individuellt eller tillsammans med eventuell partner. Informerar om olika hjälpmedel och rehabiliterande egenvård.

Bedömer led-och muskelfunktion, styrka, balans, kondition. Rådgivning kring fysisk aktivitet och träning, utformar individuella träningsprogram och leder cancer gymgrupp. Andningsgymnastik vid andningsrelaterade besvär. Bedömning/behandling av lymfödem. Utprovning av framförallt gånghjälpmedel.

Riktlinjer

Behandlas av medicinsk lymfterapeut på lymfödemmottagningen på lasarettet i Växjö eller Ljungby. Remiss skickas via Cosmic till Lymfödemmottagningen på lasarettsrehab.

Samma remissingång för både Växjö och Ljungby

Vårdriktlinje cancerrelaterat lymfödem, pdf, öppnas i nytt fönster

Informationsmaterial

Patientinformation och broschyrer gällande cancerrehabilitering finns i trycksaksportalen.

Senast uppdaterad: 5 maj 2025