Personcentrerad vård
Hälso- och sjukvården står inför flera utmaningar men också många utvecklingsmöjligheter. En av dessa är att skapa ännu bättre förutsättningar för patienter att vara medskapare i sin egen hälsa och vård. Vad innebär det då att vara medskapare?
I många fall är det patienten själv som utför stora delar av sin vård. Då behöver hen på ett tydligt och anpassat sätt vara delaktig i beslut och planering genom hela vårdprocessen. Patienten ska bli bemött som en person som är expert på sig själv, sina behov och sina resurser.
Personcentrerad vård är ett övergripande begrepp som kan tydliggöra flera dimensioner av vad som är viktigt för personer som har kontakt med vården. Delaktighet är centralt liksom bemötande, respekt och helhetssyn men också tillgänglighet, samordning och kunskap för ett delat beslutsfattande.
En personcentrerad vård tar tillvara patientens behov och resurser i alla delar av vårdprocessen, innan, under, mellan och efter en kontakt med vården. Det innebär inte att du som vårdpersonal ska avstå från att arbeta professionellt, evidensbaserat och med utgångspunkt i fastställda rutiner. Tvärtom skapar den personcentrerade vården bättre möjligheter att erbjuda rätt vård till rätt patient. En hög grad av delaktighet för patienten, och ofta även närstående, främjar följsamhet till behandlingsrekommendationer och genomförande av egenvård och preventiva åtgärder.
Sedan 2016 arbetar Region Kronoberg aktivt med att utveckla en mer personcentrerad vård. I grunden handlar det om ett förhållningsätt som är nära kopplat till värderingar, attityder och kultur. Det är ett långsiktigt arbete som ställer krav på en samsyn kring regionens definition av personcentrerad vård. Definitionen lyder: Personcentrerad vård är att utgå från personens berättelse och egna resurser. Varje patient erbjuds att aktivt delta i sin vårdprocess. Dialog och ömsesidig respekt mellan patient, närstående och vårdpersonal möjliggör delat beslutsfattande om bästa vård.