Tänk rehab!
Tänk rehab är ett arbetssätt där rehab är en naturlig del i vården - från det att patienten kommer till oss till att hen lämnar. Målet är att patienten snabbare ska kunna återgå till sin vardag och sin tidigare funktionsnivå efter att ha varit inlagd på sjukhus.

Tänk rehab är personcentrerad vård i praktiken där vi ser människan bakom patienten. Det handlar i grund och botten om att hjälpa patienten att komma tillbaka till den vardag och de sysslor som hen klarade av innan hen blev inlagd på sjukhus. För en del patienter kan det innebära att tidigt försöka gå korta promenader i korridoren, för andra att bädda sängen själv eller äta sin mat i avdelningens dagrum med andra patienter.
Skörhetsskattning kan bidra till en bättre rehab
Hur vet personalen vad patienten klarade av innan hen blev inlagd? Ett sätt är genom skörhetsskattning, där en skala från 1-9 ger en indikation på individens fysiska funktionsnivå. Det vill säga, vad de klarar själva och vad de får hjälp med när de är i sitt normaltillstånd/habitualtillstånd. Har hen skött sin dagliga hygien själv eller haft hjälp? Har hen kunnat ta sig i och ur sängen självständigt eller inte? Använder hen gånghjälpmedel? Vad är det patienten ska tillbaka till? Hur lång är vägen tillbaka? Vilka krav kan vi ställa på patienten under vårdtiden?
Eftersom vi träffar patienter vid akut sjukdom och inte i deras normala tillstånd, är det viktigt att ha vetskap om detta. När vi vet vad patienten ska tillbaka till efter sjukhusvistelsen, kan vi på ett bättre sätt planera vård och rehabilitering.
Du hittar skörhetsskattningen i "gemensamma dokument" i journalen. Finns ingen tidigare skörhetsskattning? Gör en!
Kontakt

- E-post: fanny.simonsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 62 85