Välkommen till Kronoberg

I Kronoberg kan du skapa ett hållbart liv: ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Här finns alla möjligheter: Du kan leva i ett mindre samhälle, på landsbygden eller i stadsmiljö och ha nära till det mesta.

Här finns småländsk klurighet, nytänkande och handlingskraft! Kronobergs län i Småland är känt för design, mat och vår natur med 350 sjöar. Det finns flera bra argument för att bosätta sig i Kronoberg.

Karta över södra Sverige med Kronoberg utmärkt. Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo och Köpenhamn är också utmärkta på kartan.

Nära till det mesta

I Kronoberg är avstånden korta. Inom och utom Kronoberg kan du resa med bussar och tåg som tar dig vidare till Göteborg, Kalmar, Karlskrona, Stockholm eller ut i Europa. Vi ligger centralt i södra Sverige – på bara 1-3 timmar är du i Malmö.

I Kronoberg finns alla möjligheter att leva miljövänligt. Det finns bra kommunikationer med buss och tåg. Det finns stora möjlighet att bo så att du själv kan odla, kompostera och köpa närproducerat.

Kronoberg är känt för sitt miljöarbete med förnybar energi och el, trähusbyggande och rening av sjöar. Det finns höga ambitioner att arbeta för ett ”grönare Kronoberg” – flera initiativ är på gång för att det ska bli ännu enklare att leva hållbart, bland annat med hjälp av bättre bredband, laddstolpar för elbilar och en bymässa för att lyfta det hållbara livet utanför städerna.

Bostäder

I Kronoberg finns städerna Växjö och Ljungby, flera tätorter, mindre samhällen, byar och landsbygd där du kan hitta det boende som passar dig. Se vilka bostäder som är till salu just nu: 

Hemnet, öppnas i nytt fönster

Boneo, öppnas i nytt fönster

Booli, öppnas i nytt fönster

Bostäder att hyra: 
Bostadsportal, öppnas i nytt fönster

Inflyttarservice

Till dig som flyttar till Kronoberg för att jobba i organisationen Region Kronoberg erbjuder vi inflyttarservice. Det innebär att du tidigt får en kontaktperson dit du kan vända dig med både stora och små frågor angående din nya hemort. Flera kommuner erbjuder liknande service. 

Inflyttarservice

Kronoberg finns mitt i en entreprenörsregion med småföretagande och i residensstaden Växjö finns Linnéuniversitetet. Sedan mer än 40 år är vi en av Sveriges snabbast växande regioner, med ett starkt näringsliv och driftiga människor. Här finns många spännande arbetstillfällen, i offentlig och privat sektor, på små lokala eller stora världsledande företag. De yrken där det förväntas vara störst brist på i länet inom de närmsta åren är vårdpersonal (framförallt specialistsjuksköterskor, barnsköterskor och läkare), olika typer av ingenjörer och mjukvaru- och systemutvecklare. Det finns också bra stöd till dig som vill starta eget.

Business region Kronoberg, öppnas i nytt fönster

Tack vare bra kollektivtrafik och vägnät kan du enkelt ta dig mellan bostad och jobb. Avstånden är korta – nästan var du än bor är det mindre än 15-30 minuters bilväg till service. Inom och utom Kronoberg kan du resa med bussar och tåg som tar dig vidare till Göteborg, Kalmar, Karlskrona, Stockholm eller ut i Europa. Vi ligger centralt i södra Sverige – på bara 1-3 timmar är du i Malmö.

På länstrafikens hemsida finns tidtabeller för både regionaltåg och buss:
Länstrafiken Kronoberg, öppnas i nytt fönster

I Växjö finns även en flygplats med både inrikes- och utrikesflyg.
Småland Airport, öppnas i nytt fönster

Jobb

I Kronoberg finns mängder med spännande jobb, både inom privat och offentlig sektor, på små lokala eller stora världsledande företag. 

Arbetsförmedlingen, öppnas i nytt fönster

Offentliga jobb, öppnas i nytt fönster

Lediga jobb, öppnas i nytt fönster

Jobbland, öppnas i nytt fönster

I Kronoberg finns ett aktivt musikliv och kulturliv med något för alla. På senare år har vi allt mer profilerats som ett ”mat-län” med många lokala matproducenter, gårdsbutiker och det årliga evenemanget MAT. En styrka med Kronoberg är människorna som finns här! Kanske har kronobergarnas historia av karga förutsättningar skapat de typiskt ”kronobergska” karaktärsdragen? Här har det ofta varit nödvändigt att vara en driftig mångsysslare som är nyfiken på nya och kluriga sätt att lösa problem och på vad som händer i omvärlden. Här är det viktigt att hjälpa till, samarbeta och att ”göra rätt för sig”. Du kommer att känna dig välkommen bland kronobergarna!

I Kronoberg finns många möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser. Hela 97 procent av tätortsbefolkningen i Kronoberg har ett grönområde inom 200 meter från bostaden, vilket är bland det högsta i landet. I Kronoberg mår människor i genomsnitt bättre och lever längre än i resten av Sverige. Kronobergarna upplever en bättre hälsa och en högre levnadsstandard, lokal miljö och demokratisk delaktighet än i resten av Sverige. 

I Kronoberg kan du enkelt engagera dig i en förening, det finns ett rikt förenings- och idrottsliv. Undersökningar visar att Kronoberg har något fler ideella organisationer och betydligt fler ekonomiska föreningar än det nationella snittet. Vi har många träningsanläggningar, dansskolor och ridhus. På många orter finns även framgångsrika lag och idrottare inom exempelvis fotboll, innebandy, hockey, handboll, friidrott och bandy.

  • Storlek: 8 500 kvadratkilometer
  • Invånare: drygt 200 000 personer
  • Länet inrättades 1674
  • Är bland de mest skogbeklädda i hela Sverige: 72 procent av ytan är skog, ungefär 25 procent är sjöar
  • Har fått sitt namn efter Kronobergs slottsruin vid Helgasjön norr om Växjö
  • Är Sveriges fjärde minsta sett till antalet invånare. Men sedan 2002 har vi blivit fler för varje år!
  • Kommuner i länet: Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult,

Senast uppdaterad: 4 april 2022