Boka/kalla-processen

Projektet boka/kalla-processen har som mål att arbetsuppgifter kopplade till bokningar och kallelser i högre grad görs av administrativ personal eller patienten själv. På så sätt frigör vi patienttid för vårdpersonal och patienten får möjlighet att administrera sin bokning själv.

I projektet ingår att

  • frigöra tid för vårdpersonal i syfte att öka deras patientnära tid, genom att öka bokningar utförda av patient eller administrativ personal.
  • likrikta e-tjänsteutbudet på 1177. Oavsett var i Region Kronoberg invånare söker sin vård ska de mötas av ett likvärdigt utbud av e-tjänster på 1177.
  • förbättra kvalitén på registreringar i Cosmic för att dessa inte ska belasta vänte- och planeringslistor
  • frigöra tid för administrativ personal genom att patienterna själva ankomstregistrerar sig.

Projektets mål är att

  • i första hand ska bokningar göras av patienten
  • i andra hand administrativ personal
  • i tredje hand av vårdpersonal

Projektet bedrivs i två delar (uppgiftsväxling till webbtidbok och uppgiftsväxling till administrativ personal).

Webbtidbok är ett samlingsbegrepp för att låta invånaren/patienten själv hantera sina tider på webben.

Läs mer om Uppgiftsväxling till patient via webbtidbok

 

Genom uppgiftsväxling mellan vårdpersonal och administrativ personal frigörs tid som vårdpersonal kan lägga på patienter.

Läs mer om Uppgiftsväxling till administrativ personal

Frågor och svar

Projektets mål är att i första hand ska bokningar göras av patienten
i andra hand administrativ personal och i tredje hand av vårdpersonal. 

Det kan finnas bokningar som är betydligt enklare och mer tidseffektivt om vårdpersonal gör. Verksamhetschefen beslutar hur strukturen ska se ut på enheten. 

Administrativ personal bokar in patienter utifrån den triagering som medicinskt ansvarig personal har upprättat och vid osäkerhet rådfrågas medicinskt ansvarig för vägledning. Återkoppling och analys av väntelistor och produktionsstatistik ska göras regelbundet till berörda inför varje schemaläggningsperiod för att tidböcker i så hög utsträckning som möjligt ska matcha väntelistorna. Ansvaret för omprioriteringar av patienter ligger på MLA. 

Men vad händer om väntelistan är betydligt större än antalet bokningsbara tider?

Genom uppgiftsväxling till administrativ personal hoppas vi kunna frigöra tid hos vårdpersonal - tid som istället kan användas till patientbesök - och därmed minska diskrepansen mellan behovet och bokningsbara tider.

 

De vårdenheter som saknar administrativ personal ska be om stöd inom sitt verksamhetsområde så att uppgiftsväxling till administrativ personal kan ske.

Alla patienter som kan boka sina tider själva ska göra det. De patienter som inte kan eller har möjlighet får hjälp att boka tid.

Genom att erbjuda patienten att boka en tid så motsvarar det juridiskt samma sak som att ha tilldelat patienten en tid. Om patienten inte har bokat en tid är det upp till varje verksamhet att bedöma lämplig åtgärd utifrån typ av besök och patientgrupp. Exempel på åtgärder är att ta bort vårdåtgärden, skicka en ny öppen kallelse, skicka en fråga via 1177 varför patienten inte har bokat in sin tid (formulär finns att beställa från IT VIS) eller tilldela patienten en tid och skicka en kallelse.

Hur lång tid en patient har på sig att boka en tid styrs av inställningen på vårdtjänsten och kan variera mellan olika vårdtjänster.

 

Ja, det går. När besöket läggs upp ska det vara inställt i vårdtjänsten att patienten inte kan avboka eller boka om tjänsten.

Kontakt

Senast uppdaterad: 27 september 2024