Personcentrerad måltid

När hälsan blir nedsatt eller försämras är det viktigt att få stöd och uppmuntran att äta hållbart och hälsosamt.

Måltider under vårdtiden är en viktig del för alla patienters välbefinnande, och att ha ett gott nutritionsstatus är en förutsättning för hälsa, prevention, behandling och rehabilitering.

Personcentrerade måltider inkluderar ett holistiskt perspektiv där patienten är involverad och där personalen har kunskap och kompetens kring nutrition och måltider, så att måltiderna till patienten kan anpassas och nutrition bli en integrerad del av omvårdnad och behandling.

Olika patienter har olika behov, en stor andel av patienterna på sjukhus har risk för undernäring eller en utvecklad undernäring och behöver mat som minskar risken för undernäring och komplikationer samt förbättrar sårläkning och återhämtning. Hos en annan grupp av patienter är det vanligt med ohälsosamma matvanor, obesitas och ökad risk för utveckling av kroniska sjukdomar, här är det viktigt med stöd för mer hälsosamma matvanor.

För patienter med behov av specialkost och som själva har god kännedom om sin specialkost är det viktigt att få vara involverad i matbeställning

Slutrapport av pilotprojektet Personcentrerade måltider Ljungby (pdf)

Plan för ett systematiskt och strukturerat arbete med personcentrerade måltider på regionens sjukhus (pdf)

Rapport Personcentrerade måltider - steg 1 (pdf)

Senast uppdaterad: 17 januari 2025