Delaktighet och motivation till behandling hos vuxna med ADHD – utifrån patientens, närståendes och sjuksköterskans perspektiv
Sammanfattning av Petra Beckers doktorandarbete.
Bakgrund
Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) är en funktionsnedsättning, som kan innebära svårigheter med uppmärksamhet, koncentration, rastlöshet, impulsivitet och hyperaktivitet. I Sverige antas 2,7–4,8 procent av den vuxna befolkningen ha ADHD, vilket stämmer överens med siffror som finns för övriga Europa och USA. Enligt Socialstyrelsen råder konsensus kring att stöd och behandling som ges till vuxna med ADHD bör ha en multimodal inriktning. Läkemedelsbehandling är det som oftast erbjuds till vuxna med ADHD, men det saknas kunskap om vilket stöd eller vilka insatser som vuxna med ADHD själva efterfrågar för att kunna upprätthålla sin behandling. Det här projektet har för avsikt att belysa denna kunskapslucka. För att få personer mer delaktiga i sin vård behöver den personcentrerade omvårdnaden finnas genom hela vårdprocessen. Personens egna erfarenheter bör ges betydelse för den vård som ges. Genom studien undersöks målgruppens erfarenheter och hur vård och behandling kan anpassas efter individens behov.
Syfte
Beskriva det som upplevs bidra till att vuxna patienter med ADHD upprätthåller sin behandling – ur patientens, den närståendes och sjuksköterskans perspektiv.
Metod
Delstudie ett är en systematisk litteraturgenomgång av tidigare forskning för att hitta vilka självhjälpsstrategier som vuxna använder för att hantera sin vardag. Studie två och tre kommer att vara kvalitativa studier där data samlas in via intervjuer med 15 patienter med diagnostiserad ADHD och 10–12 närstående. Rekrytering till studie två sker från tre enheter i Region Kronoberg och Region Jönköpings län. Rekrytering till studie tre sker via snöbollsurval från deltagarna i studie två. Insamlade data analyseras med kvalitativ innehållsanalys. Studie fyra kommer att bygga på resultatet från de tre tidigare studierna och metoden är ännu inte fastställd. Samtliga studier vänder sig till vuxna patienter (18 år eller äldre).
Betydelse
Projektet förväntas ge ökad kunskap om de erfarenheter av omvårdnadsinsatser som vuxna personer med ADHD anser hjälpande och som påverkar deras möjligheter till att upprätthålla sin behandling. Projektet kan även bidra med kunskap som kan ligga till grund för underlag till strategier och insatser som hälso- och sjukvårdspersonal kan använda i sitt omvårdnadsarbete med patientgruppen vuxna med ADHD. Målet med projektet är att möjliggöra en individanpassad vård och behandling för den enskilda personen och på så sätt skapa en mer personcentrerad vård.
Doktorand: Petra Becker, leg. specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, Region Kronoberg. Doktorand i vårdvetenskap, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet, Växjö.
petra.becker@kronoberg.se
Huvudhandledare: Mikael Rask, leg. sjuksköterska, docent, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet, Växjö.
Biträdande handledare: Birgitta Gunnarsson, leg. arbetsterapeut, docent, FoU Kronoberg, Region Kronoberg, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet; Jalal Safipour, docent, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet, Växjö.
Tidsplan: 2019-2027.
Finansiering: Doktorandtjänst 50 procent, finansierad av Specialistpsykiatrin och FoU Kronoberg, Region Kronoberg.