Nationell patientenkät (NPE)

En säker, effektiv och personcentrerad vård skapas av vårdpersonal, patienter och anhöriga tillsammans. För att det ska bli möjligt måste patienten kunna göra sin röst hörd. NPE genomförs en gång per år och fångar in patienters upplevelser av vården när det gäller exempelvis bemötande, behandling och tillgänglighet.

Med hjälp av Nationell patientenkät får vi mer kunskap om hur patienterna upplever kontakten med vården, kan göra jämförelser mellan enheter, lära av varandra och se förändringar över tid. Det ger möjlighet att agera och genomföra förbättringsaktiviteter för att öka patientnöjdheten.

Nedan finns stödmaterial och förslag på arbetsprocess. Orsaken till resultaten kan se olika ut mellan enheter. Därför är det viktigt att analysera dem noggrant för att förstå vad svaren beror på – och vad man kan göra för att förbättra resultaten.

Informationsmaterial i form av affischer, annonser och material till väntrums-tv finns tillgängligt för verksamheter att använda före, under och efter genomförandet av den Nationella patientenkäten.

Ta del av materialet

Mätningar 2025–2026

I tabellen redovisas en preliminär tidsplan för kommande mätningar. Datum för när enkäterna genomförs, när information ska förmedlas till patienter och medarbetare, när resultaten är tillgängliga, när pressmeddelande går ut, mejlas till verksamhetschefen.

Undersökning 2025 2026
Primärvård Höst  Höst
Specialiserad somatisk öppen- och slutenvård Vår Vår
Akutmottagningar Höst Höst
Specialiserad* psykiatrisk öppen- och slutenvård Vår Vår
Ambulanssjukvård Höst Höst
Rehabilitering inom primärvård och specialiserad öppenvård Höst Höst
Habilitering och hjälpmedel Höst Höst
Standardiserade vårdförlopp i cancervården (SVF) Varje månad Varje månad

*Hälso- och sjukvårdsverksamhet som kräver mer specialiserade åtgärder än vad som kan ges i primärvård. 

Dimensioner

Dimensionen avser att belysa patientens upplevelse av vården som helhet, till exempel om patienten upplever sig ha fått sitt vårdbehov tillgodosett, om atmosfären på mottagningen var bra och om det var rent i lokalerna. Patienten får också frågan om hen skulle rekommendera mottagningen eller enheten till någon annan i motsvarande situation.

Dimensionen avser att belysa om patienten upplever att personal eller behandlare är aktiva och lyhörda inför patientens oro, ångest, smärta, farhågor, rädslor eller smärtor. Och om de är tillgängliga och stödjande, på ett för patienten tillfredställande sätt.

Dimensionen avser att belysa huruvida patienten upplever sig involverad och delaktig i sin vård och beslut som rör vården. Dimensionen innehåller perspektiv som belyser läkarinitiativ och patientönskan samt i vilken utsträckning patienten upplever att behandlaren tog hänsyn till patientens önskemål.

Dimensionen avser att belysa patientens upplevelser av vårdens förmåga till ett bemötande anpassat till individuella behov och förutsättningar. Parametrar som följs upp är om bemötandet präglades av respekt utifrån allas lika värde, medkänsla, engagemang och omsorg. Denna dimension är nära besläktad med Delaktighet och involvering.

Dimensionen avser att belysa patientens upplevelser av vårdens förmåga till kontinuitet och koordinering. Alltså hur väl patientens vård samordnas internt och externt. Parametrar som följs upp är hur patienten upplever personalens förmåga att samarbeta med varandra i relation till patienten. Dimensionen innehåller även uppföljning av patientönskan, avseende kontinuitet.

Dimensionen avser att belysa hur väl patienten upplever att vården förmår informera och kommunicera på ett sätt som är anpassat till patientens individuella förutsättningar och på ett proaktivt sätt. Detta innefattar information om förseningar och väntetider, att patienten får svar på sina frågor på ett begripligt sätt. Att patienten får information om behandling, medicinering, biverkningar och varningssignaler att vara uppmärksam på. Dimensionen avser även att belysa patientens upplevelse av hur väl närstående involveras.

Dimensionen avser att belysa patientens upplevelser av vårdens tillgänglighet vad avser närhet, kontaktvägar och personalens tillgänglighet för patienten och patientens anhöriga.

Arbeta med resultatet

När ni fått fram resultatet föreslås följande:

  • Gå igenom resultatet – själv eller tillsammans med en kollega och därefter i ledningsgruppen.
  • Presentera resultatet internt – skriftligt och muntligt med medarbetare, exempelvis på APT.
  • Analysera och diskutera – vad beror resultaten på?
    Involvera medarbetarna i analysen. Kolla även fritextsvaren. Patientföreträdare kan med fördel involveras i analysen.
    Se exempel på olika områden att utforska (pdf) som kan påverka resultatet. 
  • Jämför med andra källor – som exempelvis avvikelser, patientnämndsärenden, patientsäkerhetsenkäter och medarbetarenkäter.
  • Välj ut en eller flera dimensioner – arbeta med förbättringar inom dessa under året.
  • Diskutera vilka åtgärder som behöver vidtas – vilka metoder, verktyg eller andra åtgärder kan hjälpa er? Se exempel i fliken nedan: "Tips på verktyg och åtgärder".
  • Skriv in i åtgärdsplanen – dokumentera vilka åtgärder ni valt och hur de ska genomföras. Åtgärdsplan (word)
  • Påbörja förbättringsarbetet – genomför åtgärderna som ni har bestämt.
  • Informera patienternaanvänd informationsmaterial för att berätta om resultatet och era förbättringar.

Stöd i utvecklingsarbetet

I tabellen nedan samlar vi exempel från verksamheterna.

Arbeta med arbetsmiljön  Internt material om arbetsmiljöarbete för Region Kronoberg.
Delat beslutsfattande Metod för att främja patientens delaktighet i planering och beslut kring sin vård.
Dokumenterad överenskommelse Patientens och vårdgivarens överenskomna planering.
Empatigymmet Spel med övningar för att stärka förmågan att bemöta andra med empati, förståelse och respekt.
Fast vårdkontakt En utsedd vårdpersonal för den enskilda patienten som ska hjälpa till med samordning och främja kontinuitet.
Förstå mig rätt Samtalsmetod för att minska missförstånd mellan patient och personal och är inspirerad av Teach back-metoden.
HFS-nätverkets verktygslåda Material hos Nätverket för hälsofrämjande hälso-och sjukvård.
Kloka Kliniska Val Koncept för att välja behandlingsåtgärder tillsammans med patienten som grundar i patientens unika situation, klinisk bedömning och evidens.
Kompetensportalen, extern Utbildningar och kompetenskort för kommuner och privata vårdgivare.
Kompetensportalen, intern Utbildningskatalog för Region Konoberg.
KTC, kliniskt träningscentrum Utbildningar i form av klinisk träning och medicinsk simulering.
Metoder och verktyg för utvecklingsarbete Internt material för Region Kronoberg.
Patientutbildning Lära och bemästra Grupputbildning för patienter som lever med långvarig sjukdom. Kan även riktas till närstående.
Personcentrerade samtal Material om hur samtal inom hälso- och sjukvård och omsorg kan göras mer personcentrerade (VGR).
Studiecirkel personcentrerad vård Utbildning för personalgruppen om personcentrerad vård.
Stöd och behandling 1177 Plattform med utbildning, stöd och behandling för invånarna.
Vi bestämde följande Blankett från Achima Care med skriftlig information om vad som bestämts under besöket.
Vårdkoordinator Samordningsfunktion som finns på varje vårdcentral för patienter med många vårdkontakter.

 

Mejla gärna tips på verktyg eller annan åtgärd som varit användbart i ert arbete med att förbättra era resultat till: omstallningsprogrammet@kronoberg.se

Kontakt

Har du frågor om Nationell patientenkät eller vill ha stöd i genomgången av era verksamhetsresultat? Kontakta gärna Felix Håkansson.

Standardbild
Felix Håkansson

Statistiker

Senast uppdaterad: 16 juni 2025