Försäkra dig om att patientens hand är öppen och inte knuten vid provtagningen. Muskelarbete (t ex handknytning) kan ge felaktiga analysresultat.
Applicera eventuell stas med så lätt tryck som möjligt. Stasen får sitta åtdragen i högst en minut. Om stasen varit åtdragen längre än en minut ska den släppas och kan dras åt igen efter två minuter. Släpp stasen så fort blodet börjar komma ner i röret.
I Region Kronoberg utförs som regel inte desinfektion inför provtagning men desinfektion ska utföras om patientens hud är synligt smutsig. Då tvättas och därefter desinfekteras huden. Avvakta inverkningstid 0,5 - 2 minuter då huden får lufttorka. Detta är viktigt både när det gäller desinfektion, provkvalitet och hur det känns för patienten.
Rekommenderad ordningsföljd när flera rör ska tas vid samma tillfälle:
- Citratrör, koagulation (ljusblå kork).
- Serumrör med eller utan gel (guldgul eller röd kork).
- Li/Na-heparinrör med eller utan gel (ljusgrön, grön eller blå kork).
- EDTA-rör (lila kork).
- Glukos, FC-mix (rosa kork, svart ring).
- Övriga rör.
Rör ordningsföljd lathund, pdf, öppnas i nytt fönster
Tillsatser i rören är anpassade för olika analyser/analysmetoder.
Fyll rören enligt rörleverantörens anvisningar, mängden tillsats är anpassad efter den mängd blod som röret ska fyllas med. Vanligtvis tillåts en avvikelse från fullt rör på maximalt 10%.
Rör med tillsats ska vändas (inte skakas) ca 10 ggr omedelbart efter det att röret fyllts. Använd gärna provtagningsvagga men vänd alltid rör med torr tillsats ett par gånger innan det läggs på vaggan.
Kanylskydd (skydd mot stickskador) aktiveras direkt, så nära punktionsstället som möjligt, i samband med att kanylen dras ut.
När provtagningsset med slang (”vingkanyl”) används bör slangen först fyllas med blod innan rör för analys kan tas. Slangen fylls med hjälp av ett slaskrör. Om detta inte utförs kan det bli för liten mängd blod i första röret.
Blodprov ur venkateter: Den mängd blod som måste dras ur katetern, innan prov för analys kan tas, är helt beroende av den inneliggande kateterns volym. Generellt kan sägas att man bör aspirera och kasta en volym som är 2-3 ggr kateterns volym.
Förvara efter provtagningen rören stående i rumstemperatur tills de svalnat. Om blodet koagulerar i liggande rör fastnar koaglet i proppen.