Kronobarnsmodellen

Kronobarnsmodellen är det länsgemensamma arbetssätt, den arbetsmodell, vi tar fram i Kronbergs län. Kronobarnsmodellen bygger på att vi alla barn och unga i Kronoberg ska få likvärdiga och jämlika förutsättningar för en god uppväxt.

Modellen vilar på barnkonventionen och barnets rätt att vara delaktig. Den bygger även i stor utsträckning på att skapa tillit mellan både barnet, vårdnadshavare och verksamheter i samhället men även mellan olika verksamheter.

Modellens tre byggstenar

Kronobarnsmodellen består förenklat av tre delar; i grunden ska alla verksamheter arbeta främjande och förebyggande så så många barn som möjligt får sina förutsättningar mötta utan att behöva specifika insatser från samhället. I nästa steg, när vi uppmärksammar något som inte verkar stå rätt till kring ett barn, ska vi hantera det i ett så tidigt skede som möjligt. Det kan vara tidigt i barnets liv men även tidigt i ett skeende, till exempel om något hänt i barnets familj. I det tredje steget handlar det om att alla relevanta parter ska samverka på ett bra sätt med och kring barnet när det finns behov av samverkan.

Verktyg och mål

Kronobarnsmodellen innehåller olika verktyg som hjälp och stöd. Exempel på dessa är praxismodellen, barnensbästa-hjulet och barnets-plan.

Målet är att utgå från barnets behov och inte hur myndigheterna är organiserade. Tillsammans skapar vi en trygg och säker uppväxt för VARJE barn genom främjande, tidiga och samordnade insatser.

Det viktigaste med arbetssättet Kronobarnsmodellen är tidiga insatser och förebyggande och främjande arbete.

En genomförd skolgång är den allra största framgången för att undvika mänskligt och ekonomiskt lidande. Men tyvärr används de resurser som finns ofta för sent, istället för att vi jobbar främjande, förebyggande och sätter in resurser så tidigt som möjligt. Kostnaderna för ett utanförskap är mycket stora, både mänskligt och samhällsekonomiskt. Nedan publiceras material om främjande och förebyggande arbete som pågår och kan användas.

Livsstil Kronoberg 

Livsstil Kronoberg har sedan 1980-talet arbetat med alkohol- och drogfrågor, och är idag en god plattform för det fortsatta arbetet i länet inom både ANDT, brottsförebyggande och trygghetsskapande. Organisationen erbjuder kunskapsstöd, metod- och processtöd samt erfarenhetsutbyte till berörda aktörer.

Livsstil Kronoberg

Tidiga och samordnade insatser 

Tidiga och samordnade insatser (TSI) handlar om att barn och unga ska få stöd i ett tidigt skede av en ogynnsam utveckling. För det krävs en förbättrad och utvecklad samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten. 

Tidiga och samordnade insatser, Skolverket

Samtal om hälsa - Alla barn har rätt till hälsosam mat och rörelse

Som en del i Kronobarnsmodellen finns ett samtalsstöd med tillhörande kunskapsstöd, patientmaterial och utbildning, som vänder sig till dig som möter barn, unga och deras vårdnadshavare i ditt arbete.

Till kunskapsstödet (pdf)

Matvanor

Fysisk aktivitet

Nyheter

Senaste nyhetsbrevet

Samling av processens samarbetspartners, illustrerat med logotyper: Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, polisen, Ljungby kommun, Uppvidinge kommun, Alvesta kommun, Markaryds kommun, Växjö kommun, Lessebo kommun, Tingsryds kommun, Älmhults kommun.

Kontakt

Porträtt på Erika Lagergren
Erika Lagergren
Processledare

Senast uppdaterad: 25 oktober 2024