Integrerad vårdkedja för skadligt bruk och beroende

En ny gemensam vård för skadligt bruk- och beroende ska införas i Kronobergs län. Invånare i länet ska få likvärdigt stöd och vård genom en integrerad, sammanhållen och behovsanpassad vårdkedja.

Vårdkedjan är ett samarbete mellan Region Kronoberg, Alvesta kommun och Växjö kommun som syftar till att erbjuda invånarna ett likvärdigt stöd genom en sammanhållen och behovsanpassad process. Målet är att socialtjänst och hälso- och sjukvård ska arbeta samordnat utifrån individens helhetsbehov med ett gemensamt huvudmannaskap. Projektet pågår under 2024 och 2025.

På denna sida kan du som är medarbetare få information om projektet och följa utvecklingen. 

Vad har gjorts hittills?

Under början av 2024 formerades olika arbetsgrupper bestående av medarbetare och arbetsledare från Alvesta kommun, Växjö kommun och Region Kronoberg. Under våren genomfördes arbetet inom delmoment 1 - Vägen in, där arbetet med strukturer för tidig kontakt, bedömning och samordning av insatser påbörjades tillsammans med brukarmedverkan inom hela projektet.

Under hösten påbörjades delmoment 2 där verksamhetskriterier fördjupats, rutiner och verktyg har utvecklats för enhetliga bedömningar och likvärdig tillgång till dygnsplaceringar. En handlingsplan har tagits fram för att stärka stödet för barn och unga som anhöriga inom heldygnsvården. Arbetet inom båda delmomenten har sammanställts i delrapporter och behandlats av styrgruppen. 

Delrapport 1

Delrapport 2

Vad händer just nu?

Nu tar vi nästa steg och genomför det tredje och avslutande delmomentet: Sociala stödinsatser och vård på hemmaplan. Här ska vi skapa en struktur för samverkan och sammanlänkning av insatser för att säkerställa långsiktigt stöd i individens hemmiljö och vardag och minska risken för återfall. Arbetsgrupp 3 säkerställer att öppenvården och de sociala stödinsatserna blir en integrerad del av vårdkedjan.

Se projektplanen för mer information om deltagare inom projektet och frågeställningar som hanteras inom de olika delmomenten.

Vad innebär en integrerad vårdkedja för skadligt bruk och beroende?

Vårdkedjan bild_WEBB.png

Ett skadligt bruk eller beroende innebär en komplex problematik, med behov av öppenvård och sociala stödinsatser. Kommun och region har idag olika formella uppdrag att erbjuda behandling. Insatserna behöver samordnas för att möta individens hela situation. 

Vårdkedjan som ska utarbetas, med nya arbetssätt inom skadligt bruk och beroende, ska vara integrerad och behovsanpassad för individen. Rätt insatser ska ges vid rätt nivå och kommun och region ska jobba kompletterande med varandra och vara samordnade med individens behov i centrum. Ett gemensamt huvudmannaskap och ansvar för verksamheten möjliggör byggandet av en gemensam verksamhet som kan möta kronobergarens behov nu och i framtiden. 

Vägen in_webb.png
Ansökan/remiss

Vårdkedjan är inte statisk med en början till vänster och avslut till höger. En individ kan behöva insatser inom alla steg i vårdkedjan och/eller återkomma till ett steg i processen. Det kan vara genom en första ansökan om öppenvård och stödinsatser på hemmaplan, genom integrerad missbruks- och beroendemottagningen, eller ansökan och remiss från slutenvård om placering inom öppen tvångsvård.  

Heldygnsvård_webb.png

En del i vårdkedjan är möjligheten till heldygnsvård, genom förslaget om samägandeskap av HVB-hemmet Ekeliden och Stödboendet Novus. Biståndsbeslut eller remiss för placering kan ske via tvångsvården, mellan boendena som naturliga behandlingssteg eller utan tidigare placering.

Boendena ska komplettera varandra genom olika vårdnivåer, där vårdinsatser och sociala stödinsatser är anpassade efter individens behov. Det ska även finnas fokus på individens hemsituation och planering av fortsatt stöd i öppna former, för att utveckla personens egna resurser och förmåga att leva ett självständigt liv. 

En stor del av vårdkedjan är den vård och det sociala stöd som målgruppen får på hemmaplan, i sitt eget boende och sociala sammanhang. En fortsatt behandling efter placering, en fungerande vardag och ett meningsfullt sammanhang med ekonomisk och social trygghet är viktigt för målgruppens välmående och att undvika återfall i skadligt bruk eller beroende. Den integrerade missbruks- och beroendemottagningen är idag redan etablerad och utgör en naturlig del av vårdkedjan. Projektet fokuserar även på att utveckla likvärdiga sociala stödinsatser på hemmaplan inom boende, försörjning, sysselsättning och individen sociala sammanhang. Det är basala behov som påverkar hälsa och livskvalitet och som skapar förutsättningar för att delta i behandling och behandlingens resultat på kort och lång sikt.

Likvärdiga sociala stödinsatser ska utvecklas genom projektet:

öppenvård.png   Öppenvård
  • Integrerad missbruks- och beroendemottagning

stödförboende_webb.png  Stöd för att få eller behålla ett boende
  • Bostad först
  • Andrahandskontrakt
  • Vräkningsförebyggande
Insatser för arbete, sysselsättning, sociala sammanhang
  • Sysselsättningsverksamhet
  • Arbetsmarknadsinsats
  • Studier och praktik
  • Anhörigstöd

Boendestöd_webb.png  Stöd i boendet och social färdighetsträning
  • Personellt boendestöd

 

Syftet med en implementering av vårdkedjan har sin grund i samsjuklighetsutredningens förslag på genomgripande nationell reform och intentionen med en personcentrerad och samordnad skadligt bruk- och beroendevård.

Förslaget om den integrerade skadligt bruk- och beroendevården i Kronobergs län har även sin grund i strategin Närmare Kronobergaren – hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi. Projektet går i linje med målbilden för nära vård, där fokus ligger på öppen vård, flexibilitet och en hög grad av delaktighet, nära individen

Närmare Kronobergaren, utvecklingsstrategi inom hälso- och sjukvård 2020-2030, pdf

Samsjuklighetsutredningen, regeringen.se

Kontakt

Standardbild
​Caroline Pettersson
Huvudprojektledare, Växjö kommun
Standardbild
Martina Abrahamsson
Projektledare Region Kronoberg

Senast uppdaterad: 10 mars 2025