Mätresultat/uppföljningar

Patientsäkerhetsarbete behöver följas upp och resultat från mätningar kan vara en viktig del av uppföljningen, men det finns också aktiviteter inom säkerhetsarbetet som inte kan utvärderas genom enskilda indikatorer som identifieras genom mätningar.

Under flikarna kan du återfinna resultat både från lokala och nationella mätningar men också information om hur du kan få fördjupad kunskap.

För Region Kronobergs anställda finns resultat tillgängligt i delade mappar, Patientsäkerhet mätningar, mappen Mätresultat Vårdgivarwebben.

Utomstående ombedes kontakta patientsakerhet@kronoberg.se för mer information.

Patientsäkerhetslagen utgår från vårdskada och arbetet att reducera förekomst och konsekvens av undvikbar skada. Det redovisade mätvärdet utgår från Markörbaserad journalgranskning och uppdateras var 3:e månad. För närvarande görs journalgranskning inom somatisk slutenvård och inom psykiatrin. På denna sida redovisas tillsvidare enbart den som berör somatisk slutenvård för vuxna.

Markörbaserad journalgranskning innebär att 28 stycken slumpvis utvalda patientjournaler granskas varje månad av ett granskningsteam. Resultatet sammanställs enligt modellen rullande 12 månader. Varje mätpunkt visar summan av de senaste 12 månadernas mätningar.

Grafen nedan visar utveckling av andel patienter som drabbats av en undvikbar skada, så kallad vårdskada, från 2021 och framåt.
När mätningen startades 2018 låg andelen patienter som drabbades av vårdskada på 11,7 %, motsvarande siffra i december 2024 var 1,7 %.
Målvärde är att ligga på 4 % eller lägre.

Vårdskada diagram.png

 

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

I Region Kronoberg görs mätningar av vårdrelaterade infektioner dels genom markörbaserad journalgranskning och dels genom Infektionsverktyget.

Vid markörbaserad journalgranskning granskas 28 journaler per månad från slumpvis utvalda vårdtillfällen inom sluten somatisk vård för vuxna patienter.

Resultaten redovisas kvartalsvis och ger möjlighet att enkelt följa egna resultat över tid.

De vanligaste vårdrelaterade infektionerna är urinvägsinfektion, hud- och sårinfektioner samt lunginflammation.

Infektionsverktyget används förutom för mätning av VRI även som en del i STRAMA-arbetet i regionen. Infektionsverktyget, intern länk

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

Basala hygienrutiner och klädregler förkortas ofta BHK.

Arbetet med att förbättra följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler pågår dagligen och är en viktig del i arbetet med att minska vårdrelaterade infektioner och smittspridning. Totalt görs minst fyra mätningar per år.

Målvärdet för regionen är 100 % korrekt följsamhet till alla steg.

Vid mätningen i mars 2020 redovisades ett totalt resultat på 74 %. Mätningen i december 2024 visade ett totalt resultat på 87 %.

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

Alla infarter och alla främmande material i kroppen innebär en infektionsrisk. I enstaka fall kan infektion leda till sepsis/septisk chock men även till infektion på hjärtklaffarna (endokardit).

Region Kronoberg har sedan 2011 arbetat aktivt med att minska förekomst av vårdskador kopplade till infarter, både infektioner och tromboflebiter. Initialt var arbetet koncentrerat till perifer venkateter (PVK) men inkluderar nu alla intravenösa infarter och artärnålar.

Mätningar av följsamhet till riktlinjer för infarter görs 4 ggr per år inom sjukhusvården. Resultatet följs upp både på enhetsnivå,  verksamhetsområdesnivå och av den centrala patientsäkerhetsorganisationen. Resultaten har under flera år legat på en hög och stabil nivå med en låg frekvens av skador.

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

Förkomst av trycksår mäts lokalt i regionen, enligt punktprevalensmätning, 6 gånger per år. Målet är att andel patienter som får trycksår inom slutenvården ska ligga under 3%.

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

KAD betyder kvarliggande urinkateter. 

Mätningen av följsamhet till rutiner påbörjades i december 2021. Följsamheten har stadigt förbättrats, från 71 % 2021 till 86 % i december 2024, vilket är den högsta siffran sedan start av granskningar. 

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

Patientsäkerhetskultur mäts via HSE (Hållbart SäkerhetsEngagemang) i Pulsmätningen. Två gånger om året skickas en digital enkät ut till samtliga medarbetare i Region Kronoberg. Undersökningen ska bidra till ökad dialog och reflektion kring friskfaktorer och förbättringsområden på arbetsplatsen inom medarbetarengagemang och patientsäkerhetskultur. En viktig sammanställning är kopplingen mellan HME (Hållbart MedarbetarEngagameng) och HSE.

Mer information finns på denna sidan Patientsäkerhetskultur

För mer information vänligen kontakta patientsakerhet@kronoberg.se

Senast uppdaterad: 14 maj 2025