Patient Blood Management
Med Patient Blood Management (PBM) ska vården av patienter som kan behöva en blodtransfusion optimeras och antalet onödiga blodtransfusioner minska så mycket som möjligt. Det handlar om att ge rätt blodbehandling till rätt patient vid rätt tidpunkt.
Tänk till när du beställer blod till din patient. Enligt bland annat Svenska läkarsällskapets ”Kloka kliniska val” kan vi acceptera lägre blodvärden än vi tidigare trott. I de allra flesta fall räcker det med ett Hb över 70 g/L (Svensk Internmedicinsk Förening - KKV, punkt 2).
Varför PBM?
Forskning visar att en restriktiv användning av blodtransfusioner ger bättre behandlingsresultat än en mer generös transfusionspolicy. Genom att behandla blodbrist (anemi) i god tid före en sjukhusvistelse minskar risken för komplikationer som infektioner, längre vårdtid och ökad dödlighet. Det leder också till att färre blodtransfusioner behövs under och efter vårdtillfället.
Att ge blod för att behandla anemi innebär att patienten utsätts för både anemins risker och transfusionens risker.
Sverige är ett av de länder i Europa som använder flest påsar med röda blodkroppar (erytrocytkoncentrat) per tusen invånare. Många långtidsbiverkningar som en transfusion kan ge har bara upptäckts de senaste åren. Dessutom är blodprodukter en bristvara. Patient Blood Management (PBM) är inget nytt koncept, det finns i många länders vårdsystem världen runt.
Region Kronobergs projekt
Region Kronoberg har ett PBM-projekt med målet att förbättra patientens hälsa, hushålla med resurser och höja medvetenheten om fördelarna med en försiktig transfusionspolicy: "Rätt blodbehandling till rätt patient vid rätt tidpunkt." Beslutet om projektet fattades av sjukhusvårdens ledningsgrupp 2024.
Projektet initierades av anestesikliniken och transfusionsmedicin som arbetar tillsammans för att minska användningen av blodprodukter. Det handlar exempelvis om:
- Utbildning av vårdpersonal och spridning av aktuell kunskap om när och hur blodtransfusion bör ges, enligt ny forskning.
- Diagnostik och förberedelser inför operation eller behandling
- Intensifiering av blodbesparande åtgärder (t.ex. minskat antal provtagningar)
- Effektiva beställningsrutiner
Rutinerna kring blodhantering och behandling ses också över. Ett av projektets mål är att minska antalet så kallade dubbeltransfusioner, alltså att det ges två enheter/blodpåsar direkt utan att kontrollera om det kanske hade räckt med en.
Kontakt

- E-post: alexander.leptien@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 91 88