Information om samtyckesblankett

Nedan finner du frågor och svar som rör samtyckesblanketten som används i Kronobarnsmodellen.

Samtycke är ett juridiskt ord som handlar om att godkänna saker. Exempel på vad samtycke betyder; att gå med på, säga ja till, bifalla, tillåta, godkänna, bevilja, ge sitt medgivande.

Samtyckesblanketten kan ses som ett avtal, där en person godkänner vilka som ska få prata med varandra och om vad, när det kommer till individens personliga förhållanden (uppgifter om personen).

Sekretessen behöver ibland hävas (brytas) för att medarbetare inom och mellan olika verksamheter ska kunna samverka tillsammans för individens bästa.

För att respektera individens rättigheter, respektera deras rätt till självbestämmande. Dessutom behövs det för att anställda på myndigheter ska följa sekretesslagen.

Enligt lag ska enskilda individers uppgifter om personliga förhållanden som finns hos myndigheter skyddas från spridning. Det kallas för att medarbetare har sekretess och tystnadsplikt.

Sekretess råder mellan olika myndigheter men även mellan verksamheter, enheter och kollegor inom samma myndighet. Genom att fylla i en samtyckesblankett godkänner individen att sekretessen kan brytas. 

Detta gör att medarbetare inom och mellan olika verksamheter kan samverka tillsammans för individens bästa.

Den som bryter mot sekretesslagen och olovligen lämnar ut sekretessbelagda uppgifter muntligt, skriftligt eller på annat sätt kan dömas för brott mot sekretesslagen. Eftersom sekretessbrott är straffbart är det viktigt för alla parter att ha samtycket i skrift och att individen har förstått vad samtycket innebär.

Samtyckesblanketten kan ses som ett avtal, där individen godkänner vilka som ska få prata med varandra och om vad.

Observera att ett samtycke också kan ges muntligt, men bör vara skriftligt och ska alltid dokumenteras/ journalföras. Om ett samtycke först ges muntligt, är det föredömligt om det följs upp med en skriftlig samtyckesblankett.

När behov finns att samverka, prata eller på annat sätt dela information om en enskild individ. Exempelvis kan samtyckets öppna upp ett enklare samarbete mellan en skolkurator i elevhälsan och en psykolog på BUP (barn – och ungdomspsykiatri), eller mellan en socialsekreterare i socialtjänsten och en förskolepedagog i förskolan.

Om du är osäker på om sekretess råder, se till att få en underskriven samtyckesblankett.

Observera att samtycket alltid ska vara undertecknat innan sekretessen bryts. Det innebär att samtyckesblanketten också kan skrivas under på plats i sittande möte, innan samtalet startar.

Inför mötet kan det vara läge att skicka hem samtyckesblanketten till individen, se bara till att få tillbaka samtyckesblanketten med underskrift, innan mötet. 

Ny samtyckesblankett: 

  • Ett samtycke gäller endast en begränsad tid, glöm inte att förnya samtycket vid behov.
  • En ny samtyckesblankett ska fyllas i för varje ny verksamhet som tillkommer. Det innebär att det inte går att kryssa i alla rutor för alla verksamheter i ett förebyggande syfte. Fyll endast i de verksamheter som är aktuella utifrån de behov som finns just nu och komplettera med en ny blankett om det utvcklar sig. 

Den medarbetare som har behov/önskemål om att få ta del av eller dela information med en annan medarbetare eller verksamhet tar initiativ till och ansvarar för att samtyckesblanketten blir ifylld och påskriven.

Det bästa är om samtyckesblanketten fylls i tillsammans med den individ som samtycket avser, eller dess vårdnadshavare. Om det finns två vårdnadshavare eller förmyndare för barnet ska båda skriva under samtyckesblanketten.


Medarbetaren som ansvarar för samtyckesblanketten fyller i så mycket som möjligt, förutom under rubriken "jag/vi samtycker till att samverkande verksamheter får dela relevant och nödvändig information med varandra". Där fyller individen i med datum och sin underskrift och kanske även hur länge samtycket ska finnas.

Samtycket gäller endast de verksamheter/roller som samverkar runt barnet.

Det går att fylla i samtyckesblanketten på hemsidan, mejla den (som ett säkert meddelande) samt sedan skriva ut den för en påskrift av individen det avser. Det går också att skriva ut samtyckesblanketten först och sedan fylla i den för hand.

Kryssa i vilka verksamheter som är tänkt att prata och samverka med varandra. Om du inte hittar en lämplig ruta för din eller de verksamheter du ska samverka med, kan du själv fylla i fritext vid rutan ”annat”.

En ny samtyckesblankett ska fyllas i för varje ny verksamhet som tillkommer. Det innebär att det inte går att kryssa i rutor för alla verksamheter i ett förebyggande syfte - fyll endast i de verksamheter som är aktuella för samverkan just nu.

Den medarbetare som initierat samverkan behåller det påskrivna originalet. Kopior ges till individen samtycket gäller samt de verksamheter som individen har samtyckt till att de får dela information.

Samtyckesblanketten förvaras sedan utifrån varje verksamhets regler för arkivering.

Samtyckesblanketten förvaras utifrån varje verksamhets regler för arkivering. Det kan exempelivis innebära att den bifogas en fysisk akt eller att den skannas in i en digital akt.

Många myndigheter kräver även att samtycket dokumenteras/journalförs i individens journal. Det betyder att en anteckning görs i journalsystemet att det finns en samtyckesblankett. Ta reda på vad som gäller i din verksamhet.

Enligt 6 kap. 11 § föräldrabalken, har vårdnadshavare rätt och en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets/underåriges personliga angelägenheter. Därför förfogar vårdnadshavare ensam, eller tillsammans med den underårige över sekretessen till skydd för den underårige, beroende på den underåriges ålder och mognad.

Detta gäller dock inte om det exempelvis kan antas att barnet/den underårige lider betydande men om uppgiften röjs för vårdnadshavaren. Även barn och unga har rätt till sekretess och skydd i förhållande till sina vårdnadshavare.

I Sverige råder offentlighetsprincipen vilket betyder att vi alla har rätt att få tillgång till myndigheters och föreningars allmänna handlingar (Tryckfrihetsordningen 2 kap).

Det finns dock lagar och regler som skyddar enskilda individers uppgifter om personliga förhållanden hos myndigheter. Det är vad som kallas för sekretess och tystnadsplikt och finns i Offentlighets - och sekretesslagen (2009:400).

Om sekretess råder får inte uppgifter om enskilds personliga förhållanden röjas. Det finns dock bestämmelser som gör att sekretessbelagda uppgifter trots det kan få lämnas ut under vissa förutsättningar, som exempelvis vid en anmälan för oro av barn/unga.

Samtycket bryter sekrettesen

En enskild kan helt eller delvis bryta sekretess som gäller för denne genom att ge sitt samtycke (godkännande). Ett samtycke kan vara muntligt, men bör vara skriftligt och ska alltid dokumenteras/journalföras enligt verkamhetens rutiner.

Läs mer om Offentlighets - och sekretesslagen (2009:400), öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 13 september 2023