Markörbaserad journalgranskning

Strukturerad journalgranskning på sjukhus- och kliniknivå introducerades i Sverige under 2007. Metoden kallas Markörbaserad Journalgranskning (MJG) och är en svensk anpassning av ”Global Trigger Tool” från USA.

Strukturerad journalgranskning används för att mäta förekomsten av skador i vården i Sverige. Markörbaserad journalgranskning (MJG) innebär att journaler granskas från ett slumpvis urval av avslutade vårdtillfällen på sjukhus. Vid granskningen identifieras journaluppgifter med hjälp av markörer som kan indikera skada.

Ett granskningsteam bedömer uppgifterna för att kunna fastställa om en skada skett och i så fall vilken typ, konsekvens, allvarlighetsgrad samt om den anses vara undvikbar. Om skadan hade kunnat undvikas betecknas den som en vårdskada. 

I region Kronoberg har teamet ett dokumenterat uppdrag att granska 28 journaler per månad inom den somatiska slutenvården för vuxna . Granskningsteamet träffas 3-4 gånger per år för en så kallad  sekundärgranskning tillsammans med chefläkare. 

Psykiatrin har egen granskningsgrupp.

Resultat redovisas kvartalsvis och ger möjlighet att enkelt följa egna resultat över tid.

Mätresultat vårdskador

Skador som identifierats klassificeras avseende typ av skada, allvarlighetsgrad och undvikbarhet, det vill säga hur sannolikt det är att skadan hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits.

Allvarliga skador rapporteras till respektive verksamhetschef.

Region Kronobergs kontakt person för MJG:

Porträtt på Zandra Anivike
Zandra Anivike
Patientsäkerhetsstrateg

Arbetar som patientsäkerhetsstrateg i regionen. Tillhör organisatoriskt Uppföljning och Kvalitet inom Planering och Uppföljning/Hälso och sjukvårdstab

Senast uppdaterad: 31 mars 2025