Visa alla nyheter

1 november 2024

Kronobarnsmodellen skapar internationellt intresse och stärker lokala samarbeten

Kronobarnsmodellen fortsätter att väcka stort intresse både inom och utanför Sveriges gränser, och den har under hösten varit i fokus vid flera viktiga möten och besök. Genom samverkan, inkludering och ett starkt barnperspektiv bidrar modellen till att stärka arbetet med nära vård och förebyggande insatser för barn och unga. Här är tre exempel på Kronobarnsmodellens medverkan i olika forum.

Internationellt utbyte med Emilia-Romagna-regionen

I slutet av september fick Region Kronoberg besök från Emilia-Romagna i Italien som en del av ett samarbete inom hälso- och sjukvården. Syftet med besöket var att utbyta erfarenheter och diskutera framtida samarbeten, med ett särskilt fokus på att söka EU-finansiering för gemensamma projekt. Under två dagar presenterade Region Kronoberg sitt arbete inom nära vård och hälsoinsatser för barn, där Kronobarnsmodellen utgjorde en central del av innehållet.

Erika Lagergren, länsgemensam processledare i Region Kronoberg, deltog och berättade om Kronobarnsmodellen och dess framgångar.

– De var mycket intresserade av vårt sätt att samverka, och vi diskuterade hur de konkret skulle kunna anamma ett liknande arbetssätt i Italien. Dagen ledde verkligen till många bra diskussioner, säger Erika Lagergren.

Kronobarnsmodellen i arbetet mot organiserad brottslighet

Den 14 oktober samlades ett femtiotal personer för det första mötet i BOB-rådet (Barn i organiserad brottslighet) inom polisområdet Nybro, vilket inkluderar Lessebo, Uppvidinge och Tingsryd. BOB-rådet är ett nationellt initiativ där olika aktörer, såsom polisen, regionen, SiS-hem, Länsstyrelsen och kommuner, arbetar tillsammans för att förebygga brott och stärka skyddet för barn i riskzon.

Erika Lagergren representerade Region Kronoberg vid mötet och Kronobarnsmodellen lyftes fram som en viktig del av det fortsatta arbetet. Genom sin samverkan mellan olika aktörer och sitt barnperspektiv utgör modellen en central del i att bygga upp ett mer omfattande och effektivt stöd för utsatta barn.

– Vi ser fram emot att fortsätta bygga upp detta arbete tillsammans men även integrera det brottsförebyggande arbetet i Kronobarnsmodellen, säger Erika Lagergren.

Diskussion om inkludering i europeiskt nätverk

I början av oktober deltog Erika Lagergren även i ett möte i Stockholm med European Agency for Special Needs and Inclusive Education, ett europeiskt nätverk med representanter från 31 länder. Under mötet diskuterades olika initiativ för att skapa bättre förutsättningar för alla elever genom inkluderande utbildning. Erika fick möjligheten att presentera Kronobarnsmodellen och dess framgångar inom nära vård och barnperspektiv.

Presentationerna följdes av ett panelsamtal, där Erika tillsammans med representanter från Skolverket och Socialstyrelsen diskuterade utmaningar och möjligheter inom inkludering och samverkan. Mötet avslutades med ett "World Café", där deltagarna i mindre grupper fördjupade sig i hur samverkan mellan olika aktörer kan stärkas.

– I de mindre grupperna blev vi konkreta och pratade om hur man kan få ledning och styrning att inte bara ta beslut, utan också ge de resurser som krävs för att hålla i och bygga vidare på långsiktiga lösningar, säger Erika Lagergren.

Samverkan över gränser för en bättre framtid

Kronobarnsmodellen är ett framstående exempel på hur samarbete över sektorer och gränser kan leda till starkare och mer hållbara insatser för barn och unga. Genom sitt internationella och lokala engagemang fortsätter Region Kronoberg att visa vägen för hur vården kan vidareutvecklas och inkludera ett starkt barnperspektiv, både i Sverige och utomlands.