Dokumentation och kommunikation
Informationsöverföring är kända riskområden i vården. Det kan både handla om brister i den muntliga kommunikationen mellan vårdpersonal och patient och bristande informationsöverföring mellan olika aktörer i vårdprocessen kring en patient. Det kan också handla om den skriftliga kommunikationen i till exempel en journal eller en remiss, så kallad vårddokumentation.
Om en patient inte blir informerad eller missförstår den information som ges om vård och behandling kan det medföra risker för patientsäkerheten. Det finns också stora risker för patientsäkerheten om det brister i informationsöverföringen mellan de olika yrkesutövare som deltar i vårdprocessen kring en patient. Speciellt stora utmaningar vad gäller information och kommunikation finns när det gäller patienter som pendlar mellan olika vårdgivare.
Ett bra säkerhetsklimat behövs för att kunna minska kommunikationsbristerna. En bra gruppsammanhållning skapar trygghet, starka normer, och understöder gemensamt ansvar för egen och patienters säkerhet. Tillit till chefer och ledning är en nyckelfaktor till bra gruppsammanhållning.
Kommunikation i vården
Kommunikation och informationsöverföring är kända riskområden i vården. Det kan både handla om brister i kommunikationen mellan vårdpersonal och patient och bristande informationsöverföring mellan olika aktörer i vårdprocessen kring en patient.
Riktlinje Kommunikationsverktyg för muntlig informationsöverföring i vården (pdf)
Riktlinje kommunikation i vården (pdf)
Riktlinje Återkopplande kommunikation (pdf)
Dokumentation i vården
Med vårddokumentation menas i huvudsak lagstadgad journalföring. Detta
inkluderar även övrigt beslutsunderlag och information som dokumenteras i patientens journal så som provresultat, remisser och tidsbokningar.
Riktlinje för vårddokumentation i region Kronoberg (pdf)
Egenkontrollprogram för vårddokumentation (pdf)
Huvudstrategi för utveckling av vårddokumentation (pdf)
Dokumentera rätt i vården - DRIV
För mer information om regionens patientsäkerhetsarbete kring vårddokumentation kontakta Förändringsledare patientsäkerhet