Demenssjukdomar och kognitiv svikt
Resursperson demenssjukdomar utgår från AMK och arbetar tillsammans med medicinsk grupp äldre för kvalitetsutveckling av vården vid kognitiv svikt och demenssjukdom i Kronoberg.
Resurspersonen har till uppgift att stödja demensvårdens samtliga delar; utredning, diagnos, behandling, omvårdnad och stöd, vilken skall vara jämlik och effektiv samt bygga på vetenskap och evidens.
Resurspersonen finns med som ett stöd i att främja samverkan både på kort och lång sikt, oavsett driftsform.
Det sker bland annat genom:
- Kompetensutveckling och utbildning i form av professionsråd, samverkansträffar, webbutbildningar och handledning individuellt eller i grupp.
- Förändring av arbetssätt utifrån aktuell forskning och aktuella riktlinjer.
- Utvecklande av metoder och processer, exempelvis multiprofessionella team.
- Stärkt och utvecklad samverkan mellan Region Kronoberg och länets kommuner, regionens ledningsnivå och olika vårdgivare, oberoende driftsform.
- Att Avtal och överenskommelse i Kronobergs län mellan Region Kronoberg och kommunerna avseende Vård av personer med misstänkt/diagnosticerad demenssjukdom efterlevs.
- Kontaktperson för kvalitetsregistret SveDem.
- Inspiration till vårdgivare i utvecklings- och förändringsarbete.
- Information och rådgivning till vårdgivare, patient, anhörig/närstående och allmänhet.
Demensutredning och uppföljning
När du gör utredningen använd demensutredningsmallen i Cosmic. Vid uppföljning använder du uppföljningsmallen i Cosmic. Mallarna är anpassade efter nationella riktlinjer, lokalt vårdprogram och kvalitetsregistret SveDem.
Diagnoskodning
Diagnoskod vid demensutredning är R41.8 - "Andra och ospecificerade symtom och sjukdomstecken som engagerar uppfattningsförmåga och varseblivning".
När en demensdiagnos har ställts bör man ta ställning till om patienten kan fortsätta ha körkort och vapen.
Vid osäkerhet om körkortslämplighet finns Region Kronobergs trafikmedicinska enhet, som kan bistå med bedömning. Remiss från läkare eller demensansvarig sjuksköterska krävs.
I samband med demensutredning är det lämpligt om bedömning och ställningstagande till den tandvård som ingår i högkostnadsskyddet för personer med stort omvårdnadsbehov, så kallat ”Nödvändig tandvård”.
Innan man för första gången utfärdar ett intyg tas kontakt med kundvalsenheten tandläkare Janeth Lindblad janeth.lindblad@kronoberg.se som skickar en webbutbildning som man genomgår. Därefter ges behörighet att skriva intyget.
Intyget ligger under fliken Intyg.
Skör tandhälsa med hög risk för karies och tandlossning är en del av livet med demenssjukdom. Det innebär att personer med kognitiva hjärnsjukdomar har ett stort behov av förebyggande tandvård.
Det är en patientgrupp som gör färre besök hos tandvården efter sin diagnos. Studier visar att besök hos tandvården minskar med 50 procent efter diagnos (SveDem).
Stöd till patient/anhörig/närstående
Genomförs i samverkan mellan Region Kronoberg och Växjö kommun. Deltagarna skall ges bättre förutsättningar till delaktighet och planering av sin egen vård och omsorg.
Målgrupp:
Patienter som fått diagnos i tidigt skede av sjukdomen. Får efter samråd med kommunal demenssjuksköterska personlig inbjudan.
Utbildningen genomförs vid 3 tillfällen a´ 2 timmar, på förmiddagen.
Innehåll:
Deltagarnas frågeställningar styr innehållet. Kan handla om utredningen, hur man fick sin diagnos, problem i vardagen, hur man upplever andra människors förståelse och bemötande, bilkörning, koder, främja livskvalitet.
Delger varandra tips, råd och erfarenheter.
Genomförs i Tingsryds kommun.
Målgrupp:
Kontakt med kommunal demenssjuksköterska, får efter samråd inbjudan till deltagande.
Utbildningen genomförs 1 gång i månaden, sen eftermiddag och kallas ”caféverksamhet”.
Innehåll:
Information om sjukdom. Hur påverkas vardagen både för den sjuke och dess anhörig/närstående?
Vad kan vi göra föra att leva ett bra liv med sjukdomen?
I samtliga kommuner genomförs utbildning för anhöriga och närstående tillsammans med regionen.
För att initiera deltagande i utbildningen kontakta vårdcentralens demensansvariga sjuksköterska eller kommunens demenssjuksköterska. Utbildningen genomförs i samverkan Region Kronoberg och respektive kommun.
Målgrupp:
Anhöriga/närstående till personer som nyligen diagnosticerats med någon form av demenssjukdom alternativt att utredning pågår och stark misstanke om att diagnos kommer att fastställas.
Utbildningen genomförs vid 2-3 tillfällen a´ 2 två timmar, oftast kvällstid.
Innehåll:
Information om demensutredning, demenssjukdom och dess behandling.
Information om bemötande som underlättar kommunikationen med den sjuke.
Information om vilken hjälp men kan ha rätt till och hur man går tillväga.
Svenskt Demenscentrum (SDC) invigdes den 15 februari 2008. Bakom centret står Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Stiftelsen Silviahemmet. Uppdraget kommer från Socialstyrelsen och regeringen som även i huvudsak står för SDC:s finansiering. Sedan 1 januari 2013 är Svenskt Demenscentrum en egen stiftelse.
SDC arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet. Denna byggs kontinuerligt upp för att samla och sprida information. SDC arbetar aktivt för att driva på en positiv utveckling av vård och omsorg för ett mer demensvänligt samhälle.
Alvesta | 0472-154 87 |
Lessebo | 0478-125 00 vx |
Ljungby | 0372-78 90 00 vx |
Markaryd | 0433-723 32 |
Tingsryd | 0477-443 37 |
Uppvidinge | 0474-473 37 |
Växjö | 0470-435 80, 0470-41 000 vx |
Älmhult | 0476-555 80 |
Riktlinjer, överenskommelser
Artiklar
Föreläsningar
Beslutat den 7 juni 2024 av Länets ledningsgrupp. Kallades tidigare för lokalt vårdprogram.
I detta dokument framkommer primärvårdens respektive psykiatrins överenskommelse vid demenstillstånd.
Kontakt

Resursperson demens och inkontinens
- E-post: marianne.wirdmo@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 68 30, 0709-84 44 15