Turisthandboken

Oavsett ursprung ska alla bemötas och bedömas professionellt. Alla har inte rätt till subventionerad hälso- och sjukvård, men ingen får avvisas när de söker vård på grund av betalningsförmåga.

Barn boende i Kronoberg har rätt till all hälso- och sjukvård till och med dagen de fyller 20 år.

I Asylhandboken hittar du information om vad som gäller för sjukvård, tandvård och hälsoundersökningar för asylsökande och tillståndslösa (papperslösa).

I Turisthandboken finns information om vilken vård personer från olika länder har rätt till när de är i Sverige.

Under Transporter längre ner på sidan finns information om transport av patienter från andra länder.

Turisthandbok, länder A-Ö

Transporter

Med utländska personer menas i den här texten både utländska medborgare och utlandssvenskar. Med utlandssvensk menas svensk medborgare som inte är folkbokförd i Sverige.

Sjukresor för utländska medborgare och utlandssvenskar inom Sverige

Personer från EU/EES

Personer som är bosatta och försäkrade i andra EU/EES-länder eller Schweiz har vi nödvändig vård också rätt till sjukresor på samma villkor som folkbokförda i Kronoberg. Nödvändig vård innefattar också akut vård, vad nödvändig vård omfattar bedöms av medicinskt ansvarig. För att styrka sin rätt till subventionerad vård i Sverige krävs att personen kan visa upp ett giltigt EU-kort eller annat intyg.

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta i Norden

I samband med nödvändig vård har personer bosatta i någon av länderna, Danmark, Norge, Finland eller Island rätt till sjukresor på samma villkor som folkbokförda i Sverige. Personen måste uppvisa giltig ID-handling samt fullständig hemadress i bosättningslandet.

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta i övriga länder

Personer som är bosatta utanför EU/EES eller Schweiz och där sjukvårdskonvention eller andra avtal saknas har inte rätt till sjukresa.

Till de nordiska länderna

Den nordiska konventionen omfattar även patientens hemresa. För transport av utländska medborgare och utlandssvenskar står vårdande region för merkostnaden av transporten till patientens hem eller vårdinrättning. Med merkostnader menas de kostnader som uppstår med anledning av att patienten på grund av sitt sjukdomstillstånd måste använda dyrare färdsätt än patienten annars skulle ha använt. I en hemresa ingår kostnader för transporten, vård under resan och kostnader för eventuell medföljande personal. Vårdgivaren avgör behovet av dyrare transportalternativ och det ska styrkas av ett läkarintyg.

Till länder inom EU/EES och övriga länder

EU-kortet gäller inte för transporter utanför norden och ger inte ersättning för hemresor med exempelvis ambulansflyg eller intensivvårdstransport. Patient som är bosatt inom EU eller i övriga världen måste själv finansiera sin hemtransport exempelvis via sitt försäkringsbolag. Om patienten saknar försäkring får patienten kontakta ambassad, konsulat eller anhöriga för att få hjälp med att säkerställa finansieringen av sin hemtransport.

Beställning av transport sker via SOS International. Transporttypen bedöms av behandlande läkare tillsammans med kontaktläkare på SOS International.

För beställning av medicinsk transport, ring SOS International:
+45 70 10 50 50 (Köpenhamn/Danmark)

Efter beställning skickas beställningsmall. Se exempel på beställningsmall (pdf)

På beställningen ska ansvarig enhet för transporten fylla i verksamhetens kostnadsställe som referens vid beställningen samt uppgifter till Skanning-centralen dit fakturan ska skickas.

Region Kronoberg
Scanningscentralen Box 1207
351 12 Växjö

För elektroniska fakturor: Skicka faktura (regionkronoberg.se)

Kliniken uppger sitt kostnadsställe som referens vid beställning av transporten eftersom fakturan för transporten kommer att belasta kliniken, samtidigt som kliniken också kan kontrollera att beställningen stämmer.

Ekonomiservice fakturerar i sin tur Försäkringskassan för att få ersättning för transporten. För att få ekonomisk ersättning för transporten måste nedan skickas in till ekonomiservice:

  • läkarintyg för transporten
  • kopia på ID-handling/Pass
  • patientens fullständiga adress i hemlandet (registreras också i Cosmic)
  • en kopia på fakturan för transporten

När Försäkringskassan har godkänt utbetalningen kommer pengarna sättas in mot klinikens kostnadsställe. Det kan dröja ett par månader innan fakturan från SOS International skickas ut och det tar sedan ytterligare någon månad för ersättningen att betalas ut från Försäkringskassan, och ännu längre om inte alla dokument skickas med från början.

Alla handlingar skickas in till:

Ekonomiservice kundgruppen
Hus M57
Sigfrid

  • Att EU-kortet inte täcker för transport utanför Sveriges gränser förutom i den nordiska konventionen.
  • Patienter från övriga länder blir självbetalande för transporten.
  • Att läkarintyg ska skrivas.
  • Att patienten har ID-handlingar/Pass och fullständig hemadress i bosättningslandet.

Senast uppdaterad: 30 maj 2025