
AT, allmäntjänstgöring
Välkommen till Region Kronoberg för din AT !
Här hittar du information om AT i Växjö och Ljungby. Informationen riktar sig både till dig som redan gör AT och till dig som vill söka AT hos oss.
Via nedan flikar och rubrikerna till vänster i listen finns bland annat information om:
- Rekryterings- och ansökningsprocessen
- Kontaktuppgifter (hör gärna av dig till oss om du har frågor)
- AT-upplägg
- Valbara placeringar och Forskar-AT
- Handledning och jourer
- AT-utbildning med föreläsningsscheman
- Externa studiedagar
- Klinikinformation
- Länkar till målbeskrivning, föreskriften, eAT-prov och legitimationsansökan
Region Kronoberg har två sjukhus som erbjuder AT. Ljungby lasarett (LL) och Centrallasarettet i Växjö (CLV). Det bor cirka 205 000 invånare i länet, varav cirka 97 000 i Växjö kommun och 30 000 i Ljungby kommun.
Kronoberg tillhör Södra sjukvårdsregionen tillsammans med Region Blekinge, Halland och Skåne.
När du erbjuds AT kan du fritt välja om du vill göra AT i 18 eller 21 månader.
18 månaders AT innehåller:
- 4,5 mån Opererande specialiteter (kir, ort, ane)
- 4,5 mån Internmedicin
- 3 mån Psykiatri (vuxen och BUP). Rättsmedicin kan väljas till.
- 6 mån Allmänmedicin
21 månader AT innehåller:
- Samma grund som 18 månaders AT och med tillägg av antingen:
- 8 veckor fritt Valbar placering samt 4 veckor extra opererande specialitet och internmedicin.
eller
-
- 12 veckor Forskningstid i en Forsknings-AT.
Mer information om 21 månaders AT finns under fliken Valbara palceringar och Forsknings-AT.
Vi ser gärna att du stannar i Kronoberg och specialistutbildar dig efter AT! Det är ju det som är meningen – vi anställer AT-läkare med långsiktighet i åtanke, varenda gång!
Region Kronoberg rekryterar AT-läkare två gånger per år: en gång på hösten i september/oktober och en gång under våren i februari/mars. Växjö och Ljungby har sina egna AT-block och därmed separata rekryteringsprocesser. Totalt tillsätts 38 block i regionen per år varav cirka 2/3 i Växjö och 1/3 i Ljungby.
Annonsering och urval
Annonsen publiceras på Region Kronobergs hemsida. Vi annonserar även i Läkartidningen och från det datum när annonsen publiceras i Läkartidningen har du cirka två veckor på dig att skicka in din ansökan.
När sista ansökningsdatumet gått ut gör AT-chef(er), studierektorer och HR-specialist/AT-samordnare tillsammans ett urval och kallar till intervju. Vanligtvis hålls intervjuer veckan efter ansökningsdatumet gått ut.
Besked
Efter intervjun får du besked inom 2 vardagar. Vi ringer upp alla som varit på intervju.
Du väljer själv om du vill ha 18 eller 21 månaders AT efter att du erbjudits AT-tjänst. Du har efter erbjudandet cirka en vecka på dig att avgöra om du vill ha 18 eller 21 månaders AT.
Om du väljer 21 månaders AT finns det utrymme för 8 veckors valbara placeringar på valfri klinik alternativt 12 veckors forskningstid (Forsknings-AT).
Det går för närvarande inte att kombinera valbara placeringar med Forsknings-AT.
21 månaders AT med Valbara placeringar
Om du väljer 21 månaders AT med valbara placeringar så är den valbara perioden 8 veckor. Antingen 8 veckor på en klinik eller 4 veckor på två olika kliniker. Kvarvarande 4 veckor jämfört med 18-månadersblocket fördelas jämt mellan internmedicin och opererande specialiteter.
De flesta kliniker som är fast läkarbemannade i Regionen är valbara (inklusive vårdcentraler), även om de inte är omnämnda i nedan information.
Information om valbara placeringar, pdf, öppnas i separat fönster
21 månader AT med forskningstid (Forskar-AT)
Om du väljer 21 månaders Forskar-AT erbjuds 12 veckors forskningstid som tillägg till 18-månadersblocket. För att erbjudas Forsknings-AT finns en del krav utöver att ha erbjudits AT, som du kan läsa om nedan. Här kan du också läsa om vad som ingår i en Forsknings-AT.
Förutsättningar för Forskar AT PM.pdf
Fråga oss gärna varför vi rekommenderar 21 månaders AT!
AT i Växjö och Ljungby inleds med två veckors introduktion. Vecka 5 och 6 eller vecka 36 och 37 . Första dagen sker introduktionen på respektive sjukhus med klinik- och sjukhusspecifik information. De följande dagarna är gemensamma för alla som börjar AT i Region Kronoberg och genomförs antingen i Ljungby eller Växjö. Transport mellan sjukhusen i form av lånebil står regionen för.
Första veckan innehåller information från biblioteket, akutverksamheten, mentorn, SYLF, löneavdelningen, HR, vårdhygien, smittskydd med flera. Introduktionen innehåller också utbildning i brandskydd, journalsystemen, Pascal, försäkringsmedicin, patientsäkerhet och strålskydd. Information från kliniker som mikrobiologen, bild- och funktionsmedicin, klinisk kemi och patologen ingår också.
Andra introduktionsveckan är en gemensam akutmedicinvecka för Ljungby och Växjö. Denna genomförs till största delen i Växjö på kliniska träningscentret (KTC).
Inför varje tjänstgöringsavsnitt på respektive klinik eller vårdcentral får du givetvis också en särskild introduktion.
Schema AT-introduktion vecka 36 HT 2025.pdf
Schema akutmedicinveckan v. 37 HT 2025.pdf
AT-introduktion måndag LJUNGBY vecka 36, HT 2025.pdf
Introduktionsbroschyr till klinikplaceringarna i Växjö
Du söker AT-tjänst på respektive sjukhus och där gör du hela slutenvårdsavsnittet (psykiatrin undantaget). På båda lasaretten finns möjligheter till fortsättning med ST i flera olika specialiteter.
Lasarettet i Ljungby är länsdelssjukhus med en bred verksamhet. Här får du snabbt växa in i läkarrollen med lättillgänglig och trygg backup från erfarna kollegor.
Centrallasarettet i Växjö är ett länssjukhus med fler och större kliniker. Här finns även verksamheter som är regionövergripande. Sjukhuset är stort nog att erbjuda ett brett spektrum av patienter men är samtidigt så litet att du blir sedd och bekräftas som läkare på ett helt annat sätt än under din studietid.
Din AT kan inledas på internmedicin, opererande specialiteter, psykiatrin eller på en valbar placering.
En del av din AT-tjänstgöring är förlagd inom psykiatrin och primärvården. Under din psykiatriplacering kommer du att få inblick både i öppen- och slutenvården.
Psykiatrin
För de som gör sin AT i Ljungby genomförs placeringen inom öppenvårdspsykiatrin (1 månad) på Ljungby lasarett och slutenvårdpsykiatrin (2 månader) i Växjö. Reseersättning motsvarande busskort erhålles för tiden man som Ljungby AT är placerad i Växjö.
I Växjö ligger de psykiatriska klinikerna på Sigfridsområdet inom cykelavstånd från centrallasarettet och där genomför de som har AT i Växjö hela sin psykiatriplacering.
Man kan önska om att få förlägga 4 veckor av sin psykiatriplacering inom Barn- och ungdomspsykiatrin eller rättspsykiatrin. Det är viktigt att vara ute i god tid (minst 3 månader) med dessa önskemål till psykiatrins schemaläggare.
Primärvården
Vårdcentralsplaceringen gör du i eller utanför tätorterna i västra respektive östra länsdelen. Din placering på vårdcentral fastställs när AT-blocket läggs och beslutas av studierektorerna för primärvård i regionen efter de tagit del av dina eventuella önskemål. Du placeras där utbildningsklimatet och bemanningen är god och där du får bra handledning.
Räkna med att du lär dig massor när du får arbeta med erfarna distriktsläkarkollegor!
Målsättning med AT-tjänstgöring i primärvården (pdf)
Reseersättning
Om du placeras utanför de större tätorterna (utanför stadstrafikens bussnät) under psykiatri eller primärvårdsplaceringarna får du ersättning motsvarande busskort på Regiontrafiken eller ersättning för resa med egen bil motsvarande kostnaden för ett busskort.
Reseersättning för busskort enligt ovan regler ansöks på blankett "Reseräkning - endagsförrättning" under fältet "Egna utlägg". Blanketten med bifogade kvitton skickas till AT-ansvarig HR för godkännande (Tina eller Malin).
Kör man bil så sänder man in samma blankett men skriver på övrigt-raden att det ska motsvara busskort. Glöm inte att skriva resmål samt pris.
Handledning
Du skall under varje tjänstgöringsavsnitt får en personlig handledare (anestesi undantaget). Inom psykiatrin kompletteras det med grupphandledning.
Det ska sättas av tid för handledning. Hur mycket tid beror på placeringens längd. Minst 3 formaliserade handledningssamtal per placering under slutenvården (anestesi undantaget) är en uttalad målsättning. Under primärvården skall formaliserad handledning ske en gång per vecka. AT-läkaren och handledaren har ett delat ansvar i att dessa genomförs under placeringens gång.
Den dagliga kliniska handledningen eller instruktionen ska alla kollegor och övrig personal naturligtvis vara behjälpliga med.
Riktlinjer för handledning finner ni via nedan länk.
Riktlinjer för handledning av AT-läkare, pdf, öppnas i nytt fönster
Det är upp till handledare och AT-läkare att avgöra innehållet i handledningen. En bra utgångspunkt är målbeskrivningen för AT.
En punkt som man bör ta upp under handledning under någon av sina tidiga placeringar är hur man formulerar sig i skrift på ett begripligt sätt. Regionen tillhandahåller en kortare webbaserad utbildning i mottagaranpassad skriftlig information som rekommenderas.
Mottagaranpassad skriftlig kommunikation - att skriva så att patienten förstår
Mentorskap
Vi erbjuder även en mentor som du har kontakt med under hela AT-tiden och som fungerar som huvudhandledare. Mentorn är en erfaren specialistläkare i allmänmedicin som kopplas till den AT-grupp som börjar samtidigt och oftast sker mentorsträffarna i grupp. Tid för mentorsträffar ska avsättas från klinikerna men kom ihåg att meddela schemaläggarna i god tid inför mötena. Mentorsträffarna kan handla om etiska frågor, om rollen som arbetsledare, om goda böcker att hämta kraft ur och mycket annat.
Vi är övertygade om att denna uppbackning ger dig goda förutsättningar att arbeta självständigt och under eget ansvar. Därmed blir du också väl rustad att anta de utmaningar du möter i framtiden.
Vänd dig till någon av kontaktpersonerna för AT- och ST-läkare om du vill veta mer om handledning och mentorskap.
Under de kliniska placeringarna är det alla kollegors uppgift att ge AT-läkaren feedback i den kliniska vardagen. Handledaren samlar in denna feedback och ger den strukturerat till AT-läkaren i samband med handledarsamtalen. Detta är grunden för underlaget att kunna godkänna AT-läkaren på placeringen.
Efter 12 månader samlas de olika klinikhandledarnas feedback och kommentarer in via en webbaserad enkät. Svaren sammanställs och ligger till grund för det medarbetarsamtal som AT-chef/biträdande AT-chef har efter 12-14 månaders tjänstgöring.
Enkäten används med fördel redan under de kliniska handledarsamtalen.
Mall för Utvärderingsenkät efter 12 månaders AT, pdf, öppnas i nytt fönster
AT-boken lämnas ut i samband med att du påbörjar din AT. I denna skall alla obligatoriska placeringar fyllas i och signeras av verksamhetschefen som bevis på godkänd placering.
OBS ! I de fall verksamhetschefen inte är läkare signeras boken av en av verksamhetschefen utsedd legitimerad läkare (ofta MLA ) med namnförtydligande och yrkestillhörighet.
Signaturen får vara daterad tidigast på placeringens sista dag även om man inte är i aktiv tjänst då (semester, flexledighet, jourkomp eller helgledighet). Observera att alla placeringar slutar på en söndag.
Boken skall också signeras av en representant för arbetsgivaren (AT-chef/bitr. AT-chef). Detta sker i samband med avslutningssamtalet, som man själv bokar tid för, först efter att alla placeringar är godkända och signerade i AT-boken.