Levnadsvanor
Här kan du som vårdgivare hitta den information och vägledning du behöver för att kunna stödja dina patienter i att förändra sina levnadsvanor.
Checklistan kan användas som stöd för att se hur väl arbetet fungerar gällande levnadsvanor. Den verksamhet som identifierar möjliga förbättringar och önskar stöd i sitt utvecklingsarbete, se kontaktuppgifter längre upp så sidan.
Ta del av resultat från våra folkhälsoenkäter. På länken nedan hittar du också fördjupningsrapporter och pedagogiskt material riktat till skolan.
Nätverksträffar hösten 2024
Välkommen till en digital träff den 21 november kl. 13-14.
Fokus kommer vara dialog kring testversion av ny levnadsvanemall (sökordet levnadsvanor i övriga journalmallar).
Du behöver inte anmäla dig utan deltar genom att ansluta till möteslänken Anslut till mötet nu
Nätverksträffar våren 2025
- 6 mars 13-14 digital träff (Teams-möte)
- 8 maj 13:30-14:30 Digital träff (Teams-möte)
Hälso- och sjukvården ska kunna erbjuda patienter med ohälsosamma levnadsvanor rådgivning och stöd till mer hälsosamma levnadsvanor. För att lyckas med det behövs utveckling av arbetet, både med fokus på att underlätta arbetet för vårdpersonal och på patienters förändring av levnadsvanor. Enligt uppdragspecifikation för vårdval primärvård 2024 ska det finnas hälsosamordnare på varje vårdcentral, men även andra verksamheter uppmanas att införa rollen.
Vad innebär uppdraget som hälsosamordnare?
En hälsosamordnare ska, tillsammans med chef, verka för utveckling av arbetet med levnadsvanor på arbetsplatsen. Den viktigaste egenskapen som hälsosamordnare är att ha ett genuint intresse för ämnet i sig och en vilja och driv att föra utvecklingsarbetet framåt. Chefen behöver ge medarbetaren utrymme och tid att arbeta med sitt uppdrag.
Hälsosamordnaren blir en viktig länk i det regionövergripande utvecklingsarbetet med levnadsvanor och kommer att ingå i ett nätverk. Ett nätverk där vi kan hjälpa varandra, utbyta erfarenheter och tillsammans utveckla hela regionens arbete med levnadsvanor.
Just nu är nätverket under uppbyggnad och nya hälsosamordnare tas emot i takt med att intresse anmäls.
Låter detta som en intressant möjlighet att utvecklas och växa i din befintliga roll? Börja med att prata med din chef och meddela intresse via e-postadressen nedan för mer information/för anmälan till nätverket för hälsosamordnare.
Bakgrund
Inom ramen för Nära vård och programområdet Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande vård, gjordes en förstudie om levnadsvanor. I den identifierades behov av en tydligare struktur för att stödja arbetet med levnadsvanor i hälso- och sjukvården. Utifrån förstudien konstaterades också att en viktig roll saknas – hälsosamordnare.
För att kunna göra tillförlitliga uppföljningar och jämförelser, såväl på individ- som på gruppnivå, är det viktigt att samma frågor används och dokumenteras på ett enhetligt sätt i hela processen.
Rätt utfört blir dokumentationen ett viktigt underlag för att i dialog med patienten förebygga och behandla ohälsa relaterat till patientens levnadsvanor.
Manual för att dokumentera levnadsvanor i journalen
Statistik för arbetet med levnadsvanor
Varje verksamhet har möjlighet att följa det egna arbetet med levnadsvanor i applikation i Qlickview. I lösningen följs de levnadsvanor som omfattas av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Levnadsvanorna är alkoholbruk, fysisk aktivitet, matvanor och tobaks. Och nikotinbruk.
Kontakt

- E-post: angelica.arvidsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 63 93