Styrdokument
Region Kronobergs beslut och dagliga arbete utgår från vår värdegrund "respekt för människan" samt en policy som beskriver det förhållningssätt som verksamheten vilar på: "Policy för lika möjligheter och rättigheter i en hållbar Region Kronoberg". Utgångspunkten i policyn är de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Region Kronobergs budget är det övergripande styrdokumentet som omsätter vår vision och vår värdegrund till långsiktiga mål inom fyra perspektiv: invånare, medarbetare, verksamhetsutveckling och ekonomi. Region Kronoberg har formulerat fyra övergripande långsiktiga mål, ett i varje perspektiv:
- Nöjda invånare med stort förtroende för vår verksamhet
- Attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas
- En effektiv verksamhet med hög kvalitet
- Hållbar ekonomi i balans.
Budget för Region Kronoberg 2025 med flerårsplan 2026-2027 (pdf)
Budget för Region Kronoberg 2024 med flerårsplan 2025-2026 (pdf)
Budget för Region Kronoberg 2023 med flerårsplan 2024-2025 (pdf)
Ekonomistyrningsprinciper för Region Kronoberg (pdf)
Dokumentet innehåller ramverket för den ekonomiska styrningen i Region Kronoberg. Dokumentet fastställer bland annat hur det ekonomiska ansvaret ska vara fördelat, vilka redovisningsprinciper som ska tillämpas och hur en budget ska byggas upp.
Riktlinje för god ekonomisk hushållning (pdf)
Dokumentet fastställer vad som är god ekonomisk hushållning för Region Kronoberg, och har både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv.
Attestreglemente med tillämpningsanvisningar (pdf)
Dokumentet anger hur ekonomiska transaktioner ska hanteras inom Region Kronoberg med hänsyn till kraven på en god intern kontroll.
Reglemente för den finansiella verksamheten (pdf)
Dokumentet innehåller ett regelverk för Region Kronobergs medelsförvaltning och gäller för såväl den löpande verksamhetens finansiella verksamhet som den långsiktiga förvaltningen av pensionsmedel samt finansiell upplåning och valutahantering.
Reglemente för intern styrning och kontroll (pdf)
Dokumentet beskriver fördelning av ansvar och hur reglementet ska tillämpas. Syftet med en god intern kontroll är att säkra en effektiv förvaltning och att undgå allvarliga fel.
Vid regionfullmäktige den 8 november 2017 togs beslut om utvecklingsstrategin för hälso- och sjukvården, som tar sikte på år 2027. Strategin utgår från kronobergarnas behov och kommer att vara grunden i den långsiktiga utvecklingen av hälso- och sjukvården i Region Kronoberg.
Närmare kronobergaren - utvecklingsstrategi inom hälso- och sjukvård 2020-2030 (pdf)
Kronobergs regionala utvecklingsstrategi "Framtidens Kronoberg i världen 2025-2035" är beslutad av regionfullmäktige. Strategin visar inriktningen på Kronobergs regionala utvecklingsarbete och är vägledande för de beslut som fattas.
Alla EU:s regioner ska ta fram en Smart specialiseringsstrategi för att styra användningen av EU:s regionalfondsmedel för forskning och innovation. Syftet är att förstärka regioners konkurrenskraft genom att identifiera och prioritera områden med potential för tillväxt.
I programmet redovisas regionala styrkeområden, drivkrafter bakom utvecklingen och utmaningar och möjligheter inför framtiden. Efter omfattande analys av näringslivet i Kronoberg har följande styrkeområden identifierats:
- Maskinindustri med relaterade branscher.
- Skog-, trä- och möbelindustri, hus, glas och design.
- IT-mjukvara och avancerade företagstjänster.
Dessutom lyfts besöksnäringen fram som ett tillväxt- och utvecklingsområde. Genomgående (horisontella) utvecklingsområden är Entreprenörskap/Värdekedjor/Digitalisering/Grön omställning/Kompetensförsörjning.
Strategin fastställdes av regionala utvecklingsnämnden den 11 februari 2021.
Strategi för Smart specialisering i Kronoberg 2021-2027 (pdf)
Region Kronobergs internationella strategi anger syftet med Region Kronobergs internationella arbete, samt prioriteringar och riktlinjer för att arbetet ska kunna bedrivas på ett ändamålsenligt sätt. Strategin tydliggör också ansvaret inom organisationen. Strategin reviderades 2024.
Internationell strategi för Region Kronoberg 2024-2028 (pdf)
Kulturplan Kronoberg 2025-2028 är en flerårig kulturpolitisk strategi som beslutats av regionfullmäktige. Kulturplanen beskriver nuläge och utveckling för den regionala kulturverksamheten och är styrdokument för det kulturpolitiska området på regional nivå. Regionernas kulturplaner ingår i den nationella kultursamverkansmodellen och regleras av en statlig förordning. Förordningens villkor ligger till grund för regionernas fördelning av statsbidrag till regional kulturverksamhet och arbetet med att ta fram och genomföra de regionala kulturplanerna.
Trafikförsörjningsprogrammet innehåller utbudet av trafik, beskrivning av bytespunkter, arbetet med miljö, tillgänglighet och säkerhet och ekonomi.
Det nuvarande programmet fastställdes av regionfullmäktige den 24 november 2021. Som bilaga till programmet finns intern ansvars- och rollfördelning, Tågstrategiskt underlag, Hållbarhetssäkring och Hållplatshandbok. Därutöver finns det ett barnrättsbaserat beslutsunderlag för programmet.
Trafikförsörjningsprogram Region Kronoberg 2021-2030 med utblick (pdf)
Strategin presenterar en målbild för läkemedelsarbetet i såväl linje- som kunskapsorganisationen i Region Kronoberg och utgår från den nationella läkemedelsstrategin.
Planering av infrastruktur är ett av flera viktiga områden för att skapa regional utveckling och tillväxt. I arbetet med regionala utvecklingsfrågor är processen med att ta fram en ny länsplan för regional transportinfrastruktur ett viktigt arbete. Resultatet ligger till grund för kommande infrastruktursatsningar i Kronobergs län.
Länstransportplan 2018-2029, beslutad av RF 2017-12-06 med bilagor (pdf)
Region Kronoberg arbetar med att stötta och utveckla Kronobergs besöksnäring. I november 2020 antog regionfullmäktige en besöksnäringsstrategi 2021-2026. I den lyfts balanserad turism som ger mer än den tar och kvalitet framför för kvantitet. Arbetet för besöksnäringen genomförs i Region Kronobergs helägda bolag Destination Småland, i olika utvecklingsprojekt och i fortsatt samverkan med de andra Smålandslänen.
Kompetensförsörjningsstrategin är en understrategi till Gröna Kronoberg 2025 (RUS) och kan beskrivas som en "kompass" för länet ska få en hållbar framtida kompetens- och arbetskraftsförsörjning.
Kompetensförsörjningsstrategi för Kronobergs län 2016-2025 (pdf)
Den strategiska kompetensförsörjningsplanen ska fungera som en gemensam riktning för hur Region Kronoberg som arbetsgivare ska arbeta inom området kompetensförsörjning. Planen syftar till att visa på:
- Modell och strategier för att säkra kompetensförsörjningen
- Metod för planering av kompetensförsörjning
- Hur omvärlden och framtiden påverkar behov och tillgång till kompetens
- Organisationens egna förutsättningar för kompetensförsörjning
Med hjälp av den strategiska planen är målet att på förvaltning/verksamhetsnivå metodiskt genomföra analyser och ta fram aktivitetsplaner som syftar till att gynna kompetensförsörjningen. Ambitionen är att dessa även bidrar till fortsatt planering och prioritering av kompetensförsörjningsinsatser på strategisk nivå.
Den strategiska planen ska betraktas som ett verktyg i styrning och ledningsarbete och utgöra ett underlag i verksamhetsplanering.
En god hälsa för alla – För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län är visionen för det länsgemensamma folkhälsoarbetet. För att skapa förutsättningar att nå visionen har en länsgemensam folkhälsopolicy tagits fram. Den har utformats i samverkan och antagits av länets samtliga kommuner, Region Kronoberg och Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Länsgemensam folkhälsopolicy för Kronobergs län - En god hälsa för alla (pdf)
I det regionala serviceprogrammet finns mål och prioriteringar för att bevara, utveckla och förbättra tillgången till kommersiell service i länet. Programmet pekar ut prioriterade insatsområden för arbetet, och ringar in de geografiska områden som är särskilt viktiga att bevaka och satsa på. Programmet visar också vilka ekonomiska stöd som finns att tillgå, samt bedömningskriterier för hur dessa fördelas
För utvecklingen i Kronobergs län är medborgarnas tillgång till ett välfungerande bredband en nyckelfråga. Bredbandsstrategin har tagits fram i ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Kronobergs län och Region Kronoberg. Företrädare för länets kommuner har deltagit i detta arbete vid träffar kring bredbandsfrågor som hålls på Länsstyrelsen sedan flera år tillbaka.
I dokumentet definieras Region Kronobergs styrande administrativa
dokument och hur de tas fram, fastställs och hanteras.
Syftet med programmet är att förbättra Region Kronobergs uppföljning och kontroll av privata utförare, öka allmänhetens insyn i privata utförares verksamhet och stimulera till ett strategisk förhållningssätt när privata utförare anlitas.
Arbetsordningar och reglementen för den politiska organisationen i Region Kronoberg 2023-2026 (pdf)
Reglemente för partistöd, partigruppsanslag och anslag till politiska sekreterare 2023-2026 (pdf)
Redovisning av erhållet lokalt partistöd med granskningsrapport (pdf)
Arvodesreglemente Region Kronoberg 2023-2026 (pdf)
Riktlinje för hantering av nämndinitiativ för styrelser och nämnder inom Region Kronoberg (pdf)
Pensionsreglemente förtroendevalda Region Kronoberg reviderad av landstingsfullmäktige (pdf)
Ansökan om pension enligt PBF (pdf)
Bilagor till beslut om antagande av OPF-KL (pdf)
Tillämpningsanvisningar för OPF-KR 25 (pdf)
Ansökan om omställningsstöd enligt OPF-KL (pdf)
Ansökan om avgiftsbestämd ålderspension och borttag av efterlevandeskydd enligt OPF-KL (pdf)
Ansökan om efterlevandeskydd och familjeskydd enligt OPF-KL (pdf)
Arbetsordning för Region Kronobergs pensionärsråd (pdf)
Arbetsordning för Region Kronobergs patient- och funktionsvariationsråd (pdf)
Delegationsordning för regionstyrelsen 2023-2026 inklusive vidaredelegering (pdf)
Delegationsordning för patientnämnden 2023-2026 (pdf)
Delegationsordning Styrelsen för Grimslövs folkhögskola 2023-2026 (pdf)
Delegationsordning för hälso- och sjukvårdsnämnden med vidaredelegering 2023-2026 (pdf)
Delegationsordning nämnden för folkhälsa och vårdval 2023-2026 med vidaredelegering (pdf)
Delegationsordning för trafiknämnden 2023-2026 (pdf)
Delegationsordning för regionala utvecklingsnämnden 2023-2026 (pdf)
Det idrottspolitiska programmet beskriver idrottsrörelsens nuläge i Kronoberg samt Region Kronobergs idrottspolitiska ambitioner och strategiska utvecklingsområden. Programmet genomförs i huvudsak via Idrottsöverenskommelse Kronoberg som beskriver hur kulturnämndens driftsanslag till RF-SISU Småland styrs och följs upp. Antagen av regionfullmäktige 2023-06-14
Plan för forskning i regionens vardag.
Med detta hållbarhetsprogram vill vi ge en samlad beskrivning av hur Region Kronoberg som organisation ska arbeta för en hållbar utveckling i linje med Agenda 2030 och FN:s globala hållbarhetsmål. Samtliga övergripande mål och delmål i hållbarhetsprogrammet bidrar till ett eller flera av de globala hållbarhetsmålen.